Najprej: vse napisano je osebno videnje, ki ima za podlago podatke. In kako osebno izkušnjo. In usodo mnogih Triglavov okoli nas. Zato naj to preberejo vsi, ki imajo radi Kranj, Triglav - košarko, vaterpolo, odbojko, smučanje, plavanje, atletiko ipd. Ta konec tedna se začne tekmovanje v prvi ligi. Naslednje leto bo NK Triglav star 100 let.

Pomoč pri branju/pojmovnik: NK Triglav vodi Beno Fekonja, zadnjih 7 let. Športni direktor je Siniša Brkić, zadnjih 7 let (tudi trener ipd.). Klub nastopa v prvi ligi članov, mladincev, kadetov, dečkov. Kranj ima v kolektivnih športih, ki vzbudijo največ pozornosti samo nogomet, košarke ali rokometa pač ne. Seveda so tu še odbojka, vaterpolo, hokej. In pozor: bolj uspešni smo pri ženskem športu kjer je ženska košarka v vrhu Slovenije, na primer.

Dvojec =beno predsednik in zBrko direktor obvladuje ves klub kar je logično, ker sta dobila mandat od članov kluba. Zato lahko zBrko (sicer poklicno ali še to ne po izobrazbi, nogometno pa s Pro nazivom) odstavlja, postavlja, odslavlja, kupuje, prodaja in sploh dela kar hoče - ne glede na (ne)uspeh. Vestno mu pri tem pomaga neuspešni politik =beno, najbolj pa je zanimivo okoliško nogometno okolje, ki je vedno bilo v pomoč Triglavu - Triglav pa drugim: Zarica je športno povsem na dnu, Britof pa še kako stopničko bolj spodaj...NK Sava je edini kranjski tretjeligaš potem, ko je na igrišču izpadla, a NZS za to ligo ne more nabrati dovolj klubov, zato tudi tisti, ki izpade - igra naprej....Mizerija delovanja Triglava se je kot kuga naselila v vsa okolja, ki so bila nekoč v oporo ali opozicijo Triglavu.

Predhodniki omenjenega dvojca so za sodelovanje s klubi ustanovili Nogometno gorenjsko akademijo (NOGA), ki sta jo omenjena uničila ali pomagala uničiti. Trenutno v članskem moštvu igrajo "izdelki" te akademije, ki je bila zgled dela tudi Mariboru in podobnim nogometnim okoljem. Za povrh pa je bila magnet za mlade fante od Žirov do Železnikov in Jesenic. Zdaj so mladinci kot vrh te piramide mladih povsem na repu prve mladinske lige, gorenjska nogometna okolja pa lepo pomagajo ljubljanskim (Domžale, Bravo ipd.) klubom, talenti pa bežijo iz Triglava tudi letos serijsko!

Zajključek: nogomet v Kranju je na najnižji možni ravni, v Triglavu pa po zaslugi kadrovanja enega človeka postaja kriterij znanja - njegov. Kdor to pozna, potem pozna tudi raven Triglava. Edini človek, ki je nezamenljiv je tisti, ki menja vse. Okoliški klubi so žal še veliko nižje, piramide ni in zato je Kranj nogometno mrtvo mesto.

Ob 90 letnici kluba je Triglav vzel zalet za največje uspehe: preboj v 1. ligo članov (7. mesto v prvi sezoni), vzgoja kopice reprezentantov, prestopi igralcev v Maribor, AC Milan in druge velike klube. Gorenjska je bila nogometno živahna, konkurenca se je dogajala, Triglav je bil vrh piramide.
V upravi Triglava je bil takrat tudi sedanji župan Matjaž Rakovec, ki je klubu pomagal s sponzorskimi sredstvi, ki jih Triglav še danes "uživa"! Žal novih podobnih sponzorjev klub ni našel.
V prijateljski tekmi je Triglav premagal nemški Wolfsburg - z Mandžukićem!!? Moštvo so sestavljali domači fantje - Dolžan, Burgar....kmalu jih je poznala vsa Slovenija.