Novinarsko častno razsodišče je ocenilo, da z objavljeno zgodbo o šolanju podžupana Bojana Homana ni nič narobe. Drugače je ocenila MO Kranj (župan Mohor Bogataj), ki je za svojega podžupana pač branila čast in dobro ime. In kaj je zgodba vsebovala?

Šolanje Bojana Homana (SDS): Najprej je kot mlad fant vzljubil les in končal poklicno šolo, postal mizar. A ni dolgo žagal in zabijal, nov izziv so bili oktani. Bencinska črpalka je nudila nove možnosti in to je terjalo prekvalifikacijo v trgovski poklic. Storjeno! Toda nastopi leto 2003, ko poslovodja na bencinskem servisu Bojan Homan želi več. Na dveletni višji šoli želi postati "komunalni inženir", skrb za okolje je glavna vsebina tega poklica. Naloga ni lahka - najprej se je treba prekvalificirati (že drugič) v gradbeno stroko in potem končati srednjo šolo tako, da je opravil maturo. Istega leta je torej iz mizarja in kasneje trgovca postal gradbinec, ki je februarja 2004 (vse listinski dokazi) maturiral, ker je opravil delno maturo in končal srednjo šolo. Jeseni 2004 je opravil vpis na želeno višjo šolo in jo - dveletni študij+diploma - končal s čisto desetko junija 2005.

Skrivnost: dejansko je ni! Bojan Homan je namreč - kot trdijo na šoli EDC v Kranju - ves čas, ko je čakal na vpis že hodil na predavanja kot občan, brez indeksa in statusa. Tako je lahko strelovito opravil vse obveznosti za dve leti študija in diplomo formalno v devetih mesecih. Od oktobra do junija, natančno. In tako ni nič čudnega, da mu je bila leta 2010 oziroma leto kasneje zaupana največja mestna naložba - v komunalo. Težka je okoli 50 milijonov. A za zdaj se tu ni dalo nič pohiteti, naložba v projekt Gorki je bolj zamrznjena od predsednika Pozitivne Slovenije.

Dobro ime: pregovor o tem, da je svinja kdor svinjsko misli, je star. Marsikdo bi zdaj rad pomislil na vse tiste, ki so v zadnjem času razburjali s svojimi spričevali, diplomami, ponaredki ipd. Ne, MO Kranj je želela novinarja malce štrafati, ker je zapisal dejstva. Taka kot so. Razlaga si jih - kot vsaka - lahko zopet vsakdo kakor hoče. Občani moramo biti ponosni, med nami so ljudje, ki v šoli vidijo pot do cilja, ki študirajo in diplomirajo najmanj v roku, če ne pred njim. Direktorica šole je gospa Darinka Rakovec s katero sta po uspešnem šolanju našega podžupana tudi skupaj kandidirala na volitvah za parlament. K sreči (glede na sposobnosti) sta ostala med nami, Ljubljana zmore brez njiju, nam bi trda predla...

Še so med nami politiki, ki se šolajo, imajo spričevala, dokazila in.....

EDC ima ravnateljico - Darinka Rakovec je bila tudi malo v politiki. In kandidirala skupaj s svojim nekdanjim študentom in dijakom.