Kako rešiti okolje in ljudi? Poslovno cono Laze s(m)o zgradili ljudje: ljudje imajo v njej kruh in ljudje škodijo soljudem. Dejstva:

*cone tam ne bi smelo biti, zgrajena je bila pred desetletji "na horuk"

*onesnaženje okolja je očitno in jasno

*ljudje se počutijo ogrožene

Tako prejšnje kot sedanja oblast z županom na čelu ima pred seboj problem, podoben Gordijskemu vozlu: prestavitev cone je realnem času iluzija, ker podjetnikov v to ne more nihče prisiliti. Zaprtje cone je brez natančnih ugotovitev škodovanja okolju in ljudem težka, neuresničljiva naloga. Ukrepi za reševanje?

Tu se pa zalomi, ker občina želi najprej urediti kanalizacijo iz kompleksa podjetij, civilna pobuda pa tega ne dovoli (pritožba na gradbeno dovoljenje), ker naj bi to ne bila ustrezna rešitev (stane pa milijon, za začetek...). A dejansko zdaj zaradi takih razhajanj ostaja vsak na svojem bregu. Pri zadnjem požaru so vse analize pokazale, da do ogroženosti okolja oziroma ljudi z inesnaženjem ipd. ni prišlo. A to je pač ena od tolažb, resničnost pa je takale: prof. Špolad in vsi iz civilne pobude imajo prav, ko se borijo za svoje okolje, a do razumnih rešitev bo pomagal samo sporazum.

Iste težave, a drug župan: že Mohor Bogataj je bil deležen kritik in obsojanj, da se nič ne zgodi...
Zgodovina onesnaženj je dolga: a najprej bo verjetno res treba ugotoviti, kdo danes kaj izpušča v kanalizacijo...a jo bo najprej treba zgraditi! Brez sporov...?