Teden slovenske drame privabi v Kranj vsako leto gledališke ustvarjalce in obiskovalce. Lepo. Prešernovo gledališče na ta način nekako ohranja stik z zamislijo, da bi bilo - veliko. Po produkciji in po umetniškem slovesu. Po igralcih in režiserjih, dramatikih. Problem preskoka iz province pod odrske luči velike scene je za naše gledališče trajen. In zato ni čudno, da mestni svetniki rečejo za Ivano Djilas, da ni ravno "dovolj naša" in potem odpade kot direktorica gledališča. Prejšnjega smo tudi uvozili iz Ljubljane, a je bil za politiko "dovolj naš"!? Prešernovno gledališče je torej tipičen primer, kako je včasih res težko ali nemogoče neizmernost gledališkega ustvarjanja ujeti v to "dolino šenflorjansko" kjer smo pač provinca. Nimamo in nismo imeli Pandurja, da bi bilo umetnosti in škandalov v izobilju in nekako se zdi, da smo s Celjem, Novo Gorico nekako ostali na obrobju. Logično? Seveda: vse to plačujemo v Kranju sami. Iz naše blagajne. Gledališče torej ni na državnih jaslih, ampak na naših.

Zdaj bodo pripravili projekt o izbrisanih (danes je obletnica izbrisa in problemov s tem) kar je človeško in umetniško gledano zagotovo skok iz province na veliko sceno. Je izvirno in tudi tehtno, problem je mnogo širši od kranjske scene. Zamisel, da povabijo še avtorje morebitnega spomenika izbrisanim, je lahko odlična provokacija ali resen projekt. Vsekakor pa so svoj namen dosegli: nekaj več se bo pisalo tudi v Ljubljani o tem, kaj delamo v Kranju.

Toda Kranjčan in Kranjčanka sta že s Prešernom ravnala bolj tako tako, kajne? Zato se ob epopeji umetniškega odziva na izbrisane pragmatično vprašata, zakaj ni vsaj enkrat letno ene otroške predstave za bodoče obiskovalce (in davkoplačevalce) gledališča? To pa ja zmorejo....

In tako je z umetnostjo in gledališčem v provinci. Špas teater z odličnim obiskom in poljudno vsebino na eni strani, SNG v Ljubjani (skupaj z drugimi državnimi ustanovami) na drugi strani. Vmes je provinca, kakorkoli obrneš. In zopet se je treba spomniti stavka iz komedije legendarnega Mela Brooksa, ki je igralca predstavil takole: "Ta je v svoji vasi svetovno znan!"