En občan proti enemu županu.Aleš Sladojevič proti Mohorju Bogataju. Osebna zgodba dveh ljudi, ki se ne marata? Morda, ampak okvir je drug: početje javne osebnosti, politika z denarjem občana. Preprosto in jasno, to je srž kazenske ovadbe in to je bistvo poravnave, ki jo je (naknadno) z odobravanjem potrdil mestni svet. Hipotetitčno: Mohor Bogataj v spregi s Kristijanom Gnilšakom ni storil ničesar narobe. Mestni svet je ravnal prav. Kaj je zdaj s Sladojevičem? Nič: ravnal je tako kot bi moral vsak občan in je ščitil svoj denar, ki ga ima v mestni blagajni. Kot še okoli 50 000 ljudi, njegovih someščanov, davkoplačevalcev.

Drugi epilog: Mohor Bogataj je kriv za zlorabo položaja in odliv 620 000 evrov na zasebni račun. Posledice? Bo moral vrniti v proračun meščanom, kar je šlo iz blagajne? In zlasti in predvsem: kako se bo obnašala kranjska politika = SDS, SD, SZNKS, SLS, LDS, Desus? Slednji so sokrivi, da je župan upal to storiti. In kdo jih je sestavil skupaj? Isti Gnilšak, ki je vodil pogajanja o politični koaliciji. In Gnilšak je ponudil svoj posebni račun, da se je denar zlil nanj in ne na (blokiran) račun druge stranke v tej poravnavi! In Gnilšak je bil za vse to (sodeč po pogodbi, ki mu je veljala od dne nastopa funkcije župana) še dodatno plačan iz naših žepov za vse te pravne ali svetovalne storitve.

In zdaj ključno vprašanje o motivu. Za Mohorja je jasen: neumorna, jasna, poštena, odločna skrb za občino. Zato se v pravdi z dimnikarjem ni občina ujela niti v mediaciji, poravnavo z zadrugo pa je sklenila v nekaj dneh!? Motiv je torej zaščita občine, ker bi drugače v sporu plačali več. Tako je pojasnilo župana. Obstaja lahko še kak drug motiv? Kaj bi lahko gnalo župana k vsem tem početjem zaradi katerih mora hoditi na policijo, sodišče?

Al Capone je bil mafijec v Chicagu, ZDA. Pobijal je ljudi. Nič mu niso mogli, ker je kupil (skoraj) vse. Potem so ga zašili in je končal v ječi. Ne zaradi krogel, zaradi denarja. "Sledi denarju!" je ključno navodilo. V tej zgodbi gre za 620 000 evrov. En občan je prepričan, da jih je župan zapravil nepravilno in nezakonito. En župan trdi nasprotno. Resnica? Sledimo denarju...