Kaj in kdo in in kje in kdaj in zakaj? Pretekli teden in "inventura" dogodkov bo nova naloga Trmatorja. Kaj se nam je usodnega zgodilo in kdo je za to kriv? Veseli bomo vaših pripomb in predlogov na naš trma.sem@trma.si naslov z eno samo zahtevo: človek in dogodek morata biti vsaj minimalno povezana s Kranjem, ker je to mesto in to okolje naš okvir.

Alenka Bratušek je dobila mandatarstvo in jajce v hišno pročelje. Tako je s slavo in politiko in našim odnosom do ljudi, ki jih (ne) maramo. Ko smo že preboleli dolžino krila, je priletelo jajce. Vmes jo je najbolj vpliven čvekportal še analiziral od .. do... kot se temu reče. Kranjčanka (rojena v Žalcu) je ta teden nedvomno bila osebnost brez primerjave. Morda ji je bil ob boku le še tisti, ki se oklepa položaja in vpliva in vlade in ...z jasnim sporočilom, da nam bo brez njega slabo, še slabše, najslabše. V Kranju ji konkurira le še Mohor Bogataj, ki ga vabijo na sodišče - tokrat ne na poravnavo ampak zaradi poravnave, ki je stala blagajno in vse nas 620 000 evrov. Zato bi bil lahko človek tega tedna tudi Aleš Sladojevič, ki je kot občan pokazal s prstom in ovadbo na početje sedanje oblasti.

Denar bo, smrdelo ne bo! pa je geslo kranjske oblasti, ki je prepričana, da bomo dobili tistih 30 in še kaj milijonov za čistilno napravo, kanalizacijo ipd. Smrdelo ne bo, če ne bo nepravilnega ravnanja s tem denarjem, če ne bo znamenitih kranjskih "mesnih svonjarij in požrtij" na drugi ravni in na drug način. Ljudje upirajo prst v javno podjetje Komunala kjer politični kadri dobivajo službe in bo v prihodnje veliko novega. Bo vse koristno za nas? Dogodek tedna je bil vsekakor zagotovilo mestne oblasti, da denar končno bo, Kranj pa se bo "zapufal" tudi do vratu in še čez. Ob ta odmevni dogodek gre tudi predstava Prešernovega gledališča, ki se posveča prolemom izbrisanih in bo zagotovo prerasla kranjski okvir.

Tako je izbral Trmator, ki je samo (zmotljivi in grešni) človek. Če želite kaj dodati, sporočite. Ta teden bomo iskali nove predloge in ljudi in dogodke. In poudarjamo: ni nujno, da gre vedno za dogodke in ljudi, ki mečejo svet in Kranj s tečajev. Zaznati bomo skušali tudi vse druge, zanimive, posebne. Sodelujte, če se vam da.