Potico ješ, v cerkev pa ne hodiš. Jajca barvaš, molit pa ne znaš. Tako bi lahko opisal veliko ljudi, tudi sebe. Večna delitev na verne in vse ostale, večna nasprotja, večno prepričevanje in večni prepad. Pa je med nami vse skupaj bolj preprosto.

Že z Božičem smo sprejeli družinsko srečanje. Za Veliko noč se zopet dobimo, ob obloženi mizi, upajmo. Res je, da pri tem ne gre jemati le tisto, kar je prijazno za pod zob, res ne gre vere in vsega kar človeku daje tisočletja spraviti na šunko in potico in...Ampak: tudi na tem področju je ključna svoboda, da od Velike noči vzameš res le potico in pirh ali pa se predaš molitvi do zadnje celice svojega telesa.

Tragično je, da ljudje tako kot potico in pirh jemljejo tudi svoje prepričanje. Včasih si moral biti v partiji, da si bil direktor. Danes moraš biti v stranki, da si lahko na položaju. Ne potica in šunka, ne vera in molitev - strankarska izkaznica je tisto kar te determinira, določi?!

In kot so mnogi zapustili cerkve, a ostali verni, imamo še vedno mnogi prepričanje, svetovni nazor, a ne terjamo, da nam ga prizna stranka, vodja in še manj pričakujemo, da zato, ker enako ali podobno mislimo kot Janša, Pahor ali kdorkoli v politiki, moramo nekaj dobiti. Smo apolitični? Kje pa. Smo pa vse bolj apatični. Poneumljanja, da bi s strankarsko izkaznico dobili prepričanje, vero, da bi za smehljaj na malem ekranu kupili resnico drugih, bolj vplivnih, so stalnica.

Veliko noč imamo radi, če se srečamo, pogovorimo, šunka in potica in pirh so na mizi. Je žegnano? To pa je že druga zgodba, dober namen prekrije celo to. In zato je danes novim generacijam tako tuje, da bi za neko vero, za neko ideologijo, za neko prepričanje pozabili na svoj "jaz"! Zato pametni in pridni in delovni sploh nočejo v politiko, zato tudi v cerkvi ni navala v duhovniški poklic.

Človek je razmišljajoče bitje. Pa naj veruje ali ne. Kdor nam to hoče vzeti, je na napačni poti. Ni treba, da imaš prav, prav je, da razmišljaš. Kajti misli nam nihče ne more vzeti. Oziroma: komur jih vzame ideologija ali stranka ali karkoli, mu tudi šunka in potica ne pomagata...