Mohor Bogataj in Ivan Marjek. Prijatelja? Ne vemo. Partnerja? Odlična. Ko je bilo treba odločiti, da bo knjižnica v Globusu Franca Frenka Bukovnika in jo bo gradil IC DOM Ivana Marjeka, je Mohor Bogataj zabredel v težave, ker se je zameril Janezu Bohoriču. Takrat je bilo to res zanimivo: Bohorič je igral golf z Janšo, da ne bi ugnal župana? In ga je: državna revizijska komisija je dala prav Bohoriču, o knjižnici v Globusu je Bogataj sprejemal napačne odločitve. Bohorič se je tu ustavil: dokazal je svoj prav, Savin denar pa naložil v trojček stavb ob Gimnaziji in kasneje vrgel v brezno brez dna kjer je stregel Kordeževemu pohlepu. Danes je Bohorič mestni svetnik, Mohor Bogataj pa je kot župan Ivanu Marjemu izposloval še milijon in pol. Za to pa prejšnji župan Damijan Perne ni hotel slišati. In prejšnji mestni svet je sprejel, da IC Domu in Marjeku ni Kranj nič dolžan. Novi župan, novi mestni svet: adijo milijon in pol. A z jasno zavezo, da morajo IC Dom in Gradbinec in Primorje poplačati podizvajalce.

Rezultat je tragičen: vsi denarja niso dobili, delo pa pošteno opravili. Kar za Gradbinec ni ravno značilno, bojda se repi vlečejo vnedogled (neopravljena, slabo opravljena dela - neuradne ugotovitve). Kdo se pri tem mirno odpravi v pokoj? Ivan Marjek. IC Dom je prejel 8 000 000 milijonov denarja. Kako niso plačani obrtniki, ki gred zaradi tega v stečaj? Ne vemo. Ker IC Dom trdi, da neposrednih pogodb ni imel z njimi. Je pa neposredno zanje pobral denar. Kje je denar? Kje so plačila? Kdo ga vrti na svojem računu in za koga in za kaj?

Žalostna zgodba je postala knjižnica in Globus z njo vred. Imamo radi knjige, obisk je odličen, a botri vseh teh početij so pridno jemali iz načih žepov in si delili kar je bilo deliti. Ko je družinsko podjetje mestnega svetnika Zmaga Zadnika (LDS) dobilo posel z vzdrževanjem, so se že mnogi muzali ali spraševali. A vprašanj za Ivana Marjeka in Mohorja Bogataja kar noče biti konec. Konec je le z osmimi milijoni. Našimi.