Ne da pes ugrizne človeka, da človek ugrizne psa - to je novica! Tako uči kapitalistični žurnalizem kjer kar mrgoli senzacij. Na primer: gledam poročila zvečer včeraj. Eni poročajo s prvo novico o tem, kako je varnostnik sunil skoraj milijon evrov v Sloveniji, drugi se jokajo in sploh spominjajo "železne lady" iz Anglije. Pomislite: slovenska televizija, ki jo plačujemo tudi Kranjčani in Kranjčanke z elektriko vred je grozljivo dolg uvod namenila tuji (že zdavnaj upokojeni) predsednici vlade. In Angleži? Kako so oni zabeležili - na primer - našo Kranjčanko, prvo predsednico vlade? Da crkneš opd smeha: še vedo ne, kje je Slovenija, nikar o naših politikih... In kaj bi morali storiti v Kranju, da dobimo tako dolg uvod v osrednje novice osrednje nacionalne televizije? Ja, zgrmeti bi moralo mesto v Kokro in Savo, potem morda....

Podobno je bilo z magistrsko nalogo naše Kranjčanke. Pustimo presojo odgovornim - ampak komercialna televizija je dodala ključni stavek iz statuta univerze, da komisija nalog ne preverja kar počez, ampak takrat, ko je ...In naša nacionalka? Dva stavka in adijo, brez pojasnila, brez jasnega sporočila.

In imamo zdaj osebnost tudi v močvirniško usmerjenih medijih. Mariča Volčjak je udejanila pogum in kupila (s sodelavci) svoj časopis. Jasna podpora velja tudi od prave gorenjske trme: že zdavnaj smo mnogi želeli, da bi imeli res dober in naš časopis! Pa saj ga imamo, če ga vodijo taki kadri, kajne? Ko v njem s pinceto in povečevalnim steklom iščem teme, ki se jih lotijo celo močvirniški mediji in jih ne najdem, se spomnim: aja, take medije dobro zalagamo davkoplačevalci iz proračuna preko sporočil lokalne politike. Ki si plača v lokalnem mediju hvalo, ne kritike, logično.

Novica = prasica. Dobesedno in velikokrat. Zato vsi, ki se z njo valjamo po blatu, prej ali slej postanemo umazani. Znotraj in zunaj. Brez izjeme. In kaj in kdo je rešitev? Tisti, ki bere. Tole stran, na primer. In klikne nanjo vsak dan ali kadar hoče. In pove še komu, da je tu nekaj zvedel, se nasmejal, razjezil. Če te medij prisili v reakcijo, je uspel: mene je nacionalna televizija še enkrat več prepričala, da smo še vedno daleč daleč daleč od tega, da bi znali povedati resnico skozi novico. O sebi, najprej.