Danes je žalosten dan za NK Triglav, Kranj. Pa saj je skupščina kluba na dnevnem redu, čemu črne misli? 11.4.2013 so izpolnjeni vsi temelji kazenske ovadbe zoper predsednika NK Triglav, mestnega svetnika Bena Fekonjo! Zakaj? Zato, ker je sodelovanje onemogočeno vsaj enemu članu kluba, ki se je včlanil po statutu kluba točno pred pol leta oziroma šestimi meseci ali pa še prej! In od takrat ni bilo javnih podatkov o delovanju UO kluba, zdaj pa so na dlani: odločal je večkrat, nazadnje v primeru odstopa in najema novega trenerja. UO torej deluje. V pol leta pa isti organ ni sprejel nobene odločitve o članstvu vsaj enega člana kluba, ki je plačal članarino in poslal pristopno izjavo. S tem so mu bile kršene pravice, ki članom pripadajo in tudi najbolj odločilna in pomembna: pravica do sodelovanja pri delu kluba kjer je skupščina (zopet po statutu) tisti dogodek, ki slehernemu članu daje enake pravice.

Kazenska ovadba zaradi diskriminacije je edinstven dogodek v zgodovini Triglava, ki kot društvo deluje v javnem interesu. Prejema javni denar, ki ga kot davkoplačevalci omogočajo tudi člani kluba iz kranjske občine. Predsednik kluba po statutu predstavlja klub in je odgovoren za njegovo delovanje. V tem primeru pa gre še za politika stranke, ki je trenutno na oblasti v Kranju in v državi. V svojem imenu nosi naziv "demokrati". Ta isti lokalni politik kot javni funkcionar v športu diskriminira ljudi, jim krši ustavno pravico do vključevanja v društva ipd. in jih obenem prikrajša za pravice, ki jim kot članom kluba pripadajo. Tako ravnanje je navkljub krizi vseh vrst in oblik nedostojno NK Triglav. Morebitna obsodba politika in predsednika za tako dejanje pa bo zagotovo dala tudi okvir njegovemu javnemu delovanju.

Res je, da se da z nekaj podarjenimi pločevnikami vplivati na "ulico" in res je, da je "dogajanje naroda" bilo lastno nekim drugim časom, ko so ljudje kot ovce sledili manipulacijam in diktatom in se zbirali po naročilu tega ali onega, vpili proti temu ali onemu. Tudi v nogometu so nekatere navijaške skupine rekrutirale iz svojih vrst ljudi, ki so se močno vpletli v javno življenje. A vendarle ni šport področje za tako nizke strasti: svoje pravice je treba iskati tam, kjer je za to prostor. Zato bo prej ali slej sedel na zatožno klop lokalni politik in predsednik kluba. Že sam tak razplet bi bil hud pečat za klub kjer naj bi se ljudje združevali prostovoljno in za dober namen.

Skupščina NK Triglav je danes. Na njej ni prostora za tiste, ki jih vodstvo ne mara. Zato je prav, da v Kranju v letu 2013 dobimo odgovor, ali je tako prav. Pošteno. Športno. Demokratično. Človeško. In dobili ga bomo!