Kranjčanke in Kranjčani smo plačali lani okoli 200 000 evrov kazni za naše prekrške, ki jih beležijo mestni redarji. Zanimivo: prekrškov je vse manj, za dobro tretjino je bil manj učinkovit tudi mestni radar, redarji so zataknili za brisalce podobno manj lističev.

Vsaka mestna oblast bi poskočila: izpad proračuna, redarji so lenuhi, nič ne delajo! So kazni res edini odgovor na to, kaj počenjajo ti fantje zajetnih postav in počasnih gibov? Je res edini pravi biznis sprehod okoli občine in proti zdravstvenemu domu kjer boš vedno našel grešnika ali dva ali več? Mestni svetniki bodo verjetno brez težav podprli poročilo o tem, kako učinkovite so mestne inšpekcije, ki jih Kranj združuje z okolišlimi občinami. Ko pa malce bolj temeljito pogledate poročilo, je ugotovitev na dlani: lističe z globami je lažje zatikati za brisalce, kot najti črna odlagališča v našem okolju in kršitelje za povrh. Teh so odkrili toliko, da zadoščajo prsti na nogah in rokah, 400 in več kazni pa izrekli samo v okolici občine...

Leta in leta smo se vozili Kranjčani mimo avtobusne postaje na Planini in vozila, ki je bilo leta in leta petek in svetek parkirano tam na pločniku. Stiska lastnika, ker ni parkirišč? Želja, da imaš avto pod oknom bloka? Ne vem, vem pa, da bi tam enaka kaznovalna politika pomenila zanj hudo breme in za proračun lep prihodek. A do Planine in še kam je dlje kot do vogala občinske stavbe.

Problem torej ni v številki skupnih kazni, izpadu ali "dobičku" v proračunu. Če pomislimo, da je naš župan z eno samo poravnavo, ki je zdaj v sodni obravnavi, zapravil trikratno vsoto vseh kazni, ki smo jih kranjski davkoplačevalci plačali lani, se človek popraska po glavi in reče: "Vse to je pesek v morje tistega kar gre mimo nas iz blagajne, ki jo polnimo s kaznimi in prispevki, ki nam jih odtrgajo, ker pač imamo to zadovoljstvo, da živimo v Kranju!"

Zadovoljni? Če niste, pa okoli občine parkirajte malo po domače....Že prihaja...