Elitna Gimnazija Kranj: novi Prešernovi gimnaziji. Kdo bo imel boljši uspeh, več dijakov, boljše kadre ipd. je pač logičen konkurenčni boj. Ko se vmeša politika, je drugače: nastopijo namigi, spletke, zakulisne igre. Na eno gimnazijo pošljejo v nadzor profesorico z druge šole - kranjski izum, ki mu ni para. Oziroma pretkana poteza za razburjanje šolnikov. Pa je (bil) tudi ravnatelj elitne šole vpet v politiko in je še viden predstavnik ene stranke. In nova gimnazija je nastala z blagoslovom šolnika, ki je prej tam bil glavni, potem je prestopil na politično funkcijo državnega sekretarja....

V zakulisju poteka še en boj. Za dijaka. Slehernega. Ker šolnikom zmanjkuje tal po nogami oziroma služb in ur in kruha. Bojda na nekaterih srednjih šolah manjka za letnik dijakov. Ni zanimanja. In kljub temu še vedno prevladujejo gimnazije, zato je boj med staro in elitno in novo in povzpetniško hud in ne pozna milosti.

Ob tem še vedno izobražujemo na vagone frizerjev, še vedno pa manjka slikopleskarjev, tesarjev in podobnih. Ker je v taki9h poklicih treba znati in delati. In mladih to ne zanima. Bodo raje frizerji, ki jih je okoli nas toliko, da bomo imeli kmalu vsak svojega. Tak je šolski sistem, ki pa je v Kranju že zdavnaj pojedel srednjo tekstilno, gumarsko, obutveno, mlekarsko šolo.

Kaj zanima mlade? Isto kot stare: čim lažje delo, čim več denarja. Se izide? Težko. Ko se ne, nastopijo problemi. In ti so kvarni za družbo. Kranjska elitna Gimnazija je bila od nekdaj država zase, rezultati (matura ipd.) so vedno pokrili vse drugo. Tudi šolske biznise, ki so se in se še dogajajo. Kjer profesor(ji) pristavijo lonček in še kaj kapne v žep.

Kranj želi biti univerzitetno mesto. Želi in hoče univerzo. Med tem se "koljejo" v srednjih šolah za položaje in vpliv in dijake in denar in službe....Na zdravje!