Kje živimo? Kakšno oblast imamo? Koga plačujemo?

Kranjčani in Kranjčanke smo lani plačali 300 000 evrov v občinsko blagajno na račun prekrškov v prometu. Parkiranje je najbolj izdaten vir za lepe uniforme 14 redarjev. Ki samopašno odločajo o tem, ali boste vi plačali kazen in nekdo drug ne. Kazni so zasoljene.

Kdo brije brivca in kdo nadzoruje redarja? Verjetno vodja redarjev, inšpektorji. Morda celo tisti inšpektor, ki lahko vse dni mirno pusti svoj avto v modri coni sredi Kranja in mimo gredo redarji dvakrat dnevno in mu lističa za kazen nikdar ne zataknejo za brisalec. Poznajo avto in voznika? Ne vemo, vemo pa, da nismo enaki pred redarjem. Kje je še zakon, v Kranju se vse ustavi pri redarju, ki odloča, ali boste otroku morda kupili novo kolo ali pa ne - ker pač niste inšpektor v medobčinskem inšpektoratu.

Da je to samo primer? Da so redarji vzor reda, discipline, korektnosti, odnosa do občanov, svojega dela? Ne vemo. Vemo pa, kaj so počeli prejšnji teden pri Globusu in kako so obravnavali "prvorazredne" in kako "drugorazredne" občane. Mimogrede, samo za preblisk: občinsko upravo vodi bivši policist, ki ima od začetka mandata nezakonito pogodbo. Na nezakonit način jo je sklenil njegov prvi nadrejeni, župan. In mirno opravlja svojo službo, ker se na (državno) odločitev o nezakoniti pogodbi požvižga. Oziroma je prepričan v svoj prav. In zato prejema plačo.

Morda ima direktor res prav. In se je državna inšpekcija zmotila. In morda imajo prav redarji, ko delajo selekcijo o plačilu kazni. In morda imamo najbolj prav mi, ki vse to plačamo. Da še naprej dokazujejo, da se pri nas z državo, občino ipd. lahko dela čisto vse in na vse načine.

Sprevrženo? Ja, če ljudje, ki so zadolženi za red in zakonitost kršijo prav to, je nekaj narobe. Z njimi in nami, ki to gledamo.