Podžupan Bojan Homan - tako nas opozarja vestna bralka Trme - je v ponedeljek bil v Ljubljani. Je lobiral in navijal za Gorki? Za projekt za katerega je neposredno odgovoren? Je tekal od ministrstva do ministrstva in delal tisto, za kar je plačan? Ne. Še bolj odgovorno nalogo je imel: boril se je za pravno državo. In to kako! Navijal je za Janeza Janšo in druge obtožene in z množico opozarjal na sodne krivice. Resda bo vse znano šele v sredo, a Bojan se je spontano pridružil množici.

Prisegel bi, da bodo na občini /tako kot 21.11.2012, ko je sedel v sodni dvorani kot navijač..../ponudili seznam dopustov in je bil moj poklicni podžupan pač opravičeno odsoten. Tako kot je neprestano na dopustu Mohor Bogataj, ki ima pač toliko dopusta, da dobimo tak vtis. In vsakdo svoj dopust porabi kot ve in zna in hoče in zmore. Bojan pač gre pred ljubljansko sodnijo in navija za strankarskega šefa...

Poklicni podžupan je Bojan postal, ker je v stranki, stranka pa ima oblast. In to demokratično oblast, pridobljeno na volitvah. Tu ni česa očitati. Morda le to, da v tem trenutku Kranj potrebuje župana in podžupana in vse svetnike in še koga, da bi izpeljal veliko naložbo. Ki naj bi jo podprla premierka. Ta pa vodi drugo koalicijo - tisto, ki ima pod sabo tudi pravosodno ministrstvo. Pravosodje je avtonomno, a pred ljubljansko sodnijo je bilo jasno, da je "na drugi strani". Zaključek prosto po Bojanu? Dopoldne grem pred sodnijo vpit čez oblast, ki bo obsodila "mojega" voditelja, vzornika, mojega idola. Nato pa grem še k isti oblasti prosit, da nam omogoči projekt Gorki. Kjer so izvajalci del bolj ali manj (neuradno) znani. In preverjeni. In ta pravi.

Mešanje vseg v en lonec je pri nas veliko. Je res naloga podžupana Kranja, da v svojem delovnem ali prostem času navija pred sodiščem kjer naj bi delovala neodvisna veja oblasti? Bojanu Homanu je vse na tem svetu omogočila politika in stranka je njen vzvod. Zato ga je treba razumeti. Ali pa je tako početje treba tudi sprejeti, bo znano na volitvah.