"Župani mestnih občin tekmujemo v zbiranju kazenskih ovadb!" je dejal Mohor Bogataj, ko so ga ovadili. Predkazenski postopek je preverjanje, kazenski postopek pa korak naprej. Zdaj je v kazenskem postopku, dve leti po ovadbi občana njegove občine. Med tem so se zgodili Kangler, Janković in mnogi drugi župani. Vsem je bilo in je lastno: sporno ravnanje z našim denarjem. Ne njihovim, našim.

Ampak: končna posledica je pravnomočna obsodba ali oprostitev. Pravnomočna in pravno močna? V Mohorjevem postopku ne bo šlo za zmote, verjetno celo jokajočih strankarskih uradnic ne bo pred sodiščem. Ker vse dolgo traja, bo pretehtano in jasno. In pravno močno, ko bo pravnomočno.

Med tem pa smo zvedeli nekaj takih, obrobnih okoliščin. Najprej: česa nismo zvedeli? Kje je bil in kaj je delal Mohor Bogataj, ko ni bil župan? Štiri leta je porabil (med drugim) za dokončanje prenove ali kar novogradnje svoje stanovanjske hiše kjer ves ta čas tudi živi. Kako je potem kandidiral v Kranju, če je dejansko prebivalec druge občine? V Kranju je stalno prijavljen. Pravno močna podlaga za pravnomočno kandidaturo. Legitimno in legalno? No, ja. In med tem je nastala še "odškodnina" za knjižnico in kmalu bo znana odškodnina za dimnikarja, tožijo nas za odškodnino za mestne kulturne naložbe. Čigav podpis to omogoča? Županov. Pravno močno in pravnomočno je za vse to odgovoren.

Ali bo tudi sporna poravnava za 600 jurjev postala pravno močna in pravnomočna, ni dvoma. Sodni mlini bodo prej ali slej zmleli. In tu je bistvo: Mohor Bogataj, Kristijan Gnilšak in še dva ovadena so nedolžni dokler pravnomočno niso krivi. Kot vsak med nami. A ko gre za župana, se človek težko prisili (kot pri politikih ipd.), da ga enači s tistimi, ki v kranjsko ali državno blagajno prispevamo za njegovo plačo, prevoz, reprezentančne stroške. Res smo pred zakonom enaki, a Mohor Bogataj najprej podpiše nekaj, za kar mi še dolgo, dolgo čakamo, da je pravno močno in pravnomočno potrjeno.

Je dober občutek, da imaš župana v sodni preiskavi? Prepustimo vam. Zagotovo pa v Sloveniji to ni ravno redek občutek.