Ljudje so lačni. Ljudje so na cesti. Črna slika? Ne, Slovenija danes. Kranj danes? Direktor Bogomir Filipič vodi eno neštetih agencij pri nas in ima 5000 evrov bruto plače. Dela dobro? Čemu potem revizija poslov, nelikvidnost in dejstvo, da ne opravlja osnovnih nalog (kreditiranje drobnega gospodarstva je povsem ustavil)? Čemu je nelikviden in čemu plače kasnijo?

Ustanovile so ga občine in država. Predsednik nadzornega odbora je bil tisti poslanec tiste stranke, ki trdi, da je treba delati maksimalno pošteno. Marko Pogačnik (SDS) je prej odšel s funkcije, preden smo prišli agenciji in njenemu "poslanstvu" do dna. Zdaj je šefica nadzornega sveta Mirjana Grašič Šircelj, Kranjčanka. Tudi kreditojemalka, kot se reče. In ko občine rečejo, da je treba direktorju plačo malo znižati - na raven najbolje plačanega župana na Gorenjskem - se direktor upre. Je navajen na pet jurjev, kaj hočemo! In plačujemo ga tudi mi, ker k njegovi plači prispevajo občine. Takrat se strinja. Ko mu nižajo plačo, se ne strinja.

Bogomir Filipič je proizvod našega časa. Zvito ali pametno si je ustvaril imperij kjer poslovna sekretarka zasluži 1600 brutto, razvojna agencija pa za občine operativno ne dela veliko - če le lahko, naročijo dela (projekti, dokumentacija) pri tistih, ki to (bolje) znajo. Bogomir Filipič ima pri 20 zaposlenih dve namestnici, vsaka prejme po 4100 evrov mesečno. Ker ga dobro nadomeščata.

Ni demagogija - a rešitev je: takojšen umik države in občin iz lastništva takih agencij. Naj Bogo Filipič na trgu opraviči svojo plačo. Pa bo vse jasno, kajne?