Še nekaj dni in bodo odšli. Na zaslužene dopuste. Poslanci bodo "dol zaprli". V Kranju smo tudi pri tem malo spredaj, naš župan je odsoten. Ne le poleti, stalno. Ima toliko dopusta, da je nedosegljiv za vse. Dobra taktika, kajne?

Branka Grimsa k sreči ne moremo zgrešiti. Svoje poslanstvo med poslanci opravlja zgledno. Alenka Bratušek je tu izven kategorije. Zanjo ne bo dopusta, je preveč dela po državi. Kaj pa njen strankarski kolega, pozitivni Lojz Potočnik? Ha, ha - on pa naj javno objavi, da gre na dopust. Ker drugače nihče ne bo opazil razlike. Najbolj je nase opozoril, ko je cincal s prestopom k Zokiju, a nato brez problema pristal v parlamentu. Se spomnite njegove zadnje razprave? Njegove odmevne izjave? Njegovega stališča, njegove presoje? Se spomnite, kako ogorčeno se je boril za interese okolja kjer je bil izvoljen? Kako trmasto hodi med nas, nas spodbuja, sprašuje, oblikuje naše zahteve za parlament?

Ja, to je naš Lojz. Penzjon bo dočakal z dobro osnovo. Sedi v parlamentu in se bori za lepši jutri. Take imamo poslance. Imamo torej raje Branka, ki se podi za komunajzarji in odkriva zvezdo vsepovsod ali Lojza, ki dremlje spanje pravičnega in mu minevajo leta ob poceni hrani v državnozborski menzi in ob poslanski plači?

Poletje jih bo vse za nekaj časa malce spodilo v senco. Mi bomo ostali na soncu. Se nimamo kam skriti in premišljevati v katero stranko in na kateri položaj je treba, da bo še naprej lepo. Mohorji in Lojzi in njim podobni so naša usoda. Kajti: če se bodo oni borili za naš kruh, bomo jedli travo. Ker smo osli, da verjamemo.