Kolesar Matej Mohorič je zlati maturant, a tudi svetovni mladinski prvak v kolesarjenju! Mladi plavalec in atlet sta za Kranj osvojila pred dnevi dve mladinski kolajni. Kranjski šport proizvaja nove prvake, a žal mnogi hitro odidejo s trebuhoma za kruhom kot tudi drugi številni mladi, ki so nas proslavili po svetu. Spomnimo se režiserja Okorna, igralca Tepine in drugih, ki jim je Kranj postal premajhen in so odšli k novim izzivom. Za deset milijonov evrov bo v evropskem nogometu ime potrdil mladi Kranjčan Iličić kar je res rekorden znesek za kakega Kranjčana v profesionalnem športu...

Še veliko je mladih za katere morda niti ne vemo. Med nami so, uspešni so. Kranjčanke in Kranjčani so ali pa tu živijo, se šolajo, delajo. Smo izkoristili njihov potencial, svežino, mladostno energijo? Ko pride človek s tako mislijo v močvirje kranjske politike, tudi gospodarstva, se zgrozi, kako to mesto in ta oblast to mladino preprosto ignorirata. Imamo mladinski center zabave, kulture, mladostnega vrenja? Alternativna kultura je v opuščeni stavbi pri železniški postaji in dokazuje, da pogoji, denar ni vse. In tragičen športni center s podirajočim glavnim objektom? Mar ni to sramoten dokaz skrbi za mlade generacije?

Kranj svojo mladino, svojo prihodnost z ničemer ne privablja, prej odbija. Eni in isti se pojavljajo desetletja kot nosilci oblasti. Intelektualna impotenca jim je lastna, koritarstvo je moda in stil. Ali zanje ta mladost osvaja kolajne, dosega odlične rezultate in potem - zbeži!? Kaj jim to mesto lahko ponudi razen žretja mesa mestnih svetnikov in iger in igric, ki zanimajo ozek krog tistih, ki so pri koritu? Kaj je mesto storilo, da bi ta mladost pomenija jamstvo Kranja, razvoja?