Na zatožni klopi kranjskega sodišča se vrstijo preprodajlci drog, cele skupine. Toda krovna zgodba je bila "akcija Kolo" s prevozi stotin kilogramov heroina z Balkana na zahod Evrope. Organizatorji in izvajalci - naši ljudje, iz naše okolice. Večina jih je kazni že prestala.

Lani akcija Očistimo Slovenijo, največja v zgodovini države. Težišče zopet v Kranju in okolici, na Gorenjskem. Stotine policistov, desetine prijetih, glavni proces v Kranju pa še traja. Vmes so nam dali ime Kransterdam zaradi drog in njihove dostopnosti.

Kranj je kot industrijsko in kulturno in športno mesto provinca. Kot univerzitetno mesto je v nastajanju, kot gospodarsko središče v propadanju. Kranj je skozi leta postal simbol za kriminal, za združbe preprodajalcev mamil, za socialne probleme. Kranj je iz idilične gorenjske prestolnice postal simbol za trgovino z drogami in podobne zgodbe.

Tragika razkroja mesta s pridnimi, delovnimi, ustvarjalnimi ljudmi je dolgoletni proces. Tujci so kupili kar je ostalo dobrega, mesto samo odmira, mladi so brez izhoda. Idealno okolje za kriminal. Škoda je mesta kjer oblast ostaja odtujena, prazna lupina brez vsebine. Žal. Res pogrešamo ljudi, ki bi imeli Kranj radi tudi takrat, ko se ne napajajo pri koritu...

Sodišče je najbolj znana stavba v Kranju. Stalno del tv programov. Smo res to želeli, je to res naša podoba, je to naš Kranj? Odgovorov politika ne zmore dati. O tem ni dvoma. Tudi zato, ker jo občasno vabijo v isto stavbo....