Mi je rekla ena vzgojiteljica, da bo zdaj problem napolniti vrtce. Ker se pojavljajo zasebni, ki jih občina podpira tudi s tem, da jim finančno pomaga. Prav: naj deluje trg, naj se vzpostavi konkurenca - bi zavpili liberalno delujoči in misleči. Torej je problem rešen, kot trdi naš župan?

Župan seveda rad kaj pozabi. Na primer: ko se je kriza z malčki začela, so v Kranjskih vrtcih želeli dobiti nazaj enega od vrtcev kjer je delovala zasebna, a občini in županu prijazna lokalna televizija. In pogodba je potekla, minilo je leto, dve - nič se ni zgodilo. Ker občina kot lastnica ni dosegla, da bi se najemnik preselil in bi imeli en vrtec več. Če bi v istih prostorih delovalo kako manj pomembno podjetje, bi ga vrgli ven na hitro, o tem smo lahko vsi prepričani. Tako pa so zunaj ostali malčki, notri pa kamere. In zdaj je temu konec dokončno - vrtec na Planini zopet bo, kamere se selijo drugam.

Ali pa znamenita zgodba o "super vrtcu" pri Prešernovem gaju. Zanj ni denarja, a za pomoč zasebnim vrtcem je. Logično: ne gre za enaka sredstva. A gre za še en odložen problem. Ker bi ta objekt ne propadal več in bi otroško varstvo v veliki meri rešili za dlje časa. Pa so se okoli Prešernovega gaja zganili občani: vrtca pa tukaj ne. Pa čeprav je bila prej tam šola. Bo promet ipd. Civilna iniciativa ni bila kar tako, govori se o močnem vplivu podžupanjinega brata. Pa verjamemo, da ni tako, preprosto ni bilo denarja. V treh letih ga je bilo največ za dva projekta: 600 000 za odpravnino, ki je končala na računu županovega odvetnika + 1 500 000 za knjižnico. Da je župan bil naklonjen graditelju knjižnice od nekdaj, je znano in potrjeno in dokazano.

Jeseni naj bi bilo torej prostora za otroke dovolj. Zmaga? Ja, hudiča: to ste dolžni zagotoviti! Pot do tega pa je lahko normalna (dolgoročno se ve, koliko otrok bo v vrtcu) ali pa "kranjska": improvizacija na vsakem koraku. In ob tem se vedno razširi še vonj, ki ga sicer začutimo, ko malčki naredijo svoje v plenice...