Slavni in bogati in vplivni gradijo. Pa jih potem dobijo. Jasno: bogastvo povzroči foušijo in potem je pač vse bolj preprosto. Komu ne bodo in komu bodo rušili, je tema tega poletja po Sloveniji.

Kranj? Črnih gradenj tako rekoč ni! Razen športne dvorane=drsališča kjer je bila botrica kar občina. No, ja - tudi podpis župana pod ta projekt najdemo. Odveč ponavljati: Mohor Bogataj. Kajti v Kranju je bolj od črnih gradenj zanimiva "usoda projektov". Na primer: se spomnite pozidave Primskovega? Sredi edinega travnika, tik ob šoli in cerkvi in zadružnem domu je hotel gospod Nadižar v nebo kipečo betonsko gmoto. In je imel vse adute za gradnjo: načrte je kot podjetnik risal, kot županov svetovalec pa odobraval. Pa so se na Primskovem dvignili ljudje in tja do vrhovnega sodišča iztožili svoj prav. Ki ga je - strokovno, kajpak - podprl oblikovalec našega prostora.

V Bitnju stojita dva dvojčka, legalno zgrajena. Na naši spletni strani si boste lahko ogledali, kjer so ju zgradili in kako. Nista črna gradnja, kje pa! Sta pa dirigiriana gradnja kjer so vsi strokovnjaki podprli pozidavo poplavnega travnika in še danes trdijo "vode tam ni"! Naše fotografije pa so zgovorne! Se spomnite, da je naš župan moral umakniti svoj predlog na začetku tega mandata, ki je zadeval drobno "prostorsko spremembo" pri znani Čebelici ali "čevapdžinici", kar hočete?

Prostor je edino področje kjer lokalna oblast še lahko gospodari in mesari do mile volje. Kako je že bilo v Ljubljani in kdo je kupoval "ta prava" zemljišča? In kje bo zrasel kranjski Beverly Hills? V Stražišču, ob cesti proti Pševemu. Kdo ima tam tri parcele v lasti? Občina. Kdo stoji za projektom? Županova stranka, dokazano. Je kaj narobe? Kje pa. Pozidava je z načrti podprta. Urejena. Prava in poštena.

V Cvetju v jeseni reče gostilničarjeva hči Janezu: "Kjer so pravi ljudje, gre vse prav!" To je skrivnost pravih gradenj. Da niso črne, ampak prave. In da vode ni četudi jo celo labodi pridejo obiskat...