Recimo: ena vlada se poslavlja in na hitro deli stolčke svojim. Pride druga vlada in s teh stolčkov podi njihove in nastavlja - jasno - svoje. Vsaka podobnost z zadevo "Pojbič adijo, Velov pozdravljen" je zgolj namerna. Je tu kaj narobe? Ničesar. Ljudje skrbijo za svoje - tako kot za otroke, starše, sorodnike, prijatelje. Prej se bomo s tem sprijaznili, manj se bomo čudili.

Ključno je, da v ta krog "naših" prideš. Niso samo v politiki - tudi drugje. Če odletiš v eni banki, te "prezimijo" v drugi. Če nisi v Telekomu, si pa v Iskratelu. Solidarnost? Pripadnost? Vsekakor. Kajti nikdar ne veš, kdaj ti odletiš in potrebuješ svoje, naše...Lepo znajo poskrbeti, nikomur ni hudega, vse je sicer malo bolj prikrito kot v politiki, ampak deluje.

Problem smo žalujoči ostali, ki duše ne znamo prodati hudiču te ali one barve, stranke, prepričanja, vpliva, moči. Saj kupljivi smo (skoraj) vsi, kajne? Enega premamijo strasti (do žensk, moških, denarja, opoja...), drugega oblast (tudi strast, le bolj nevarna), moč, vpliv, obvladovanje ljudi. In vsi ostali? Raja. Tista, ki nekaj protestira, a ne zmore česa več. Tista, ki vedno jamra, a ji še vedno lahko kaj vzamejo - kako pravico, kak evro.

Kranj je tipičen primer takega stanja. Gledamo to mizerijo in smo bolj ali manj tiho. Nekaj se za šanki repenčimo, v ozkem krogu za štirimi zidovi smo vsi junaki. Ko pride do česa hujšega, rep med noge. In nikar tvegati, da te začnejo ti krogi in omrežja in povezave jemati resno, ker jih ogrožaš! Apatičnost je torej tista lastnost, ki jo dnevno preizkušajo vsi, ki si dajo na čelo žig stranke, vere, prepričanja, nečesa kar jih z nekom povezuje.

Nočem se preveč slepiti: vsak vendarle nekam spada. Nekje je v nekem predalčku. Človeško je to sprejeti in s tem živeti. Tragika (ne samo kranjska, slovenska) pa je, če to stanje pomeni za sočloveka škodo. Kakršnokoli. Zato smo žalujoči ostali lahko v bistvu veseli, ker v življenju zmoremo brez strank ipd. Ker smo sposobni preživeti brez teh omrežij in skupin. Jalova tolažba? No, ja - občutek je dober. Le v banki ga ne moreš zamenjati za ...