Trma je že lani opozorila na Franceta Pibernika, tega razumnika in neumornega raziskovalca! Zdaj ga je za naziv častnega občana predlagal tudi nekdaj res "101% partijec" Stane Boštjančič kar je eden kranjskih paradoksov: France Pibernik je namreč posvečal veliko svojega časa tistim, ki so bili med drugo vojno na drugi strani, ki so bili prezrti literati - bodisi umrli med vojno ali končali v emigraciji. In zato je predlagatelj seveda kot nalašč za simbolično dejanje sprave, ki se mora vedno zgoditi spontano in ne na ukaz. France Pibernik bo torej častni občan Kranj kar je čast za Kranj!!!

Ob tem se je treba spomniti tistih, ki smo jih dejansko prezrli. Ne zaradi kake ideologije ali pa namere, nekam so spolzeli v čas in v njem izginili s svojimi dejanji. Boštjan Hladnik zagotovo sodi mednje, konec koncev je to filmski režiser, ki je v slovenskem filmu pustil izjemno pomemben pečat. A zagotovo bi našli še koga, ki si zasluži omembo med umetniki, športniki, gospodarstveniki.

Zanimivo: za eno od priznanj bodo svetniki zanesljivo lažje dvignili roke. Gre za njihovo kolegico svetnico. Lepo. Ali tudi posrečeno? Lokalnim politikom zaradi njihovega delovanja deliti priznanja v času, ko še sedijo v mestnem svetu je morda malce skregano s higieno. Kot je bilo obeleževanje na Roški za ene zgodovinsko, za druge pa "postavljanje table samemu sebi". Ne opredeljujem se do tega, a Kranj ima žal dovolj pozabljenih in prezrtih ljudi, ki nimajo te sreče, da bi se jih kdo spomnil. Še najmanj njihovi kolegi, mestni politiki. In da ne bo zablode: o sami vsebini priznanja političarki nič. Le o načinu in poti in vsebini in smislu bi morda kazalo razmisliti, kajne?

Častni meščan, naš profesor, je dokaz, da v tem mestu vendarle znamo ceniti sebe, svoje spoštovane in ugledne someščane. Želja je, da bi bila gneča za priznanja velika....