Naslov je iz filma Cvetje v jeseni kjer zapeljiva gostilničarka da vedeti, da je vse odvisno od pravih ljudi. In če je človek pravi, mu prestavijo stopnice in pot proč od hiše na pobočje, da ima mir (kot bivšemu županu Grosu). In če je človek pravi, mu odobrijo delo na daljavo iz Mehike (kot pravnici Živi župan Mohor). In če je človek pravi, lahko "požre" 200 kg mesnin in ga niti želodec ne boli (kot svetniki županove stranke). In če je človek pravi, mora pogledati stran, ko njegovo podjetje prosi za spremembe predpisov kjer je on glavni in odgovorni (kot podžupan Janez Frelih za Domplan). In če je človek pravi, lahko kot podjetnik brez ene same izkušnje dela pomembne projekte za Kranj (kot bivši policist Marčetič, nekdanji poklicni kolega bivšega policista in zdaj direktorja kranjske uprave Heraka).

In če vse to seštejemo, odštejemo, premislimo, potem lahko čestitamo: bistvo je očem skrito, a tu tudi zelo jasno in nesporno. Vse je zakonito, pokrito s predpisi, vse je urejeno, počiščeno, speglano, polakirano, zglancano. Vse to so postopki, ki so navadnemu občanu najprej celo nerazumljivi, potem šokantni in na koncu se lahko popraska po glavi in reče: "Ja, lepo so se zmenili!" Predpisi pa so enaki za vse, kajne? Zato je car carjev tisti, ki jih pozna in izkorišča in uporablja. In ko to počnejo oblastniki, je navadno na prvi pogled vse lepo in urejeno in...

Na drugi pogled pa se vprašamo, koga plačujemo iz dneva v dan. Je upokojeni strokovnjak in bogati solastnik dobrega podjetja res moral prikimati, ko so ga oklicali za podžupana na področju kjer vsaj do navideznega trka interesov pride vsak dan. Naš podžupan je namreč tudi solastnik plinskega omrežja Kranja, toplarne in še česa kar pade pod Domplan in Domplan Investo in ostala podjetja. Sposobnosti, da je to postal, mu ne oporekamo. Ampak: ali je res potrebno, da zdaj še kot oblastnik lahko poskrbi, da mu bo dobro kot podjetniku?

Vprašanja in naslov sodijo v Kranj. A ne samo v Kranj. V vsako slovensko občino. To je naša Slovenija. Problem je le v tem, da nas večina ni pravih ljudi.