Kranjski kolektivni športi so rekreativni. Odbojkarji in nogometaši so zadnji v svojih prvih ligah, hokej in vaterpolo imata samo eno ligo, če sploh. Košarkarji bijejo bitke s Šenčurjem in Škofjo Loko v drugi ligi. To je kranjski šport danes.

NK Triglav je bil dolga leta pojem transparentnosti. Kar so imeli, to so delili. In seveda garali za to, da so kaj imeli. Leta 2003 je nastal nov koncept: "Ni obljub, je samo realnost!" In najhujši udarec je klub doživel, ko je izboril prvo ligo in so ga Čeferin, Zavrl etc. skušali nezakonito vreči iz lige - ob vseh plačanih obveznostih, brez centa dolga. Leta 2011 je mestna oblast Mohorja Bogataja odločila, da razvoja nogometa ne bo - ker ne bo pogojev (reflektorji, nova tribuna). Od takrat naprej se je ob vse bolj zategnjeni finančni zanki začel še moralni: lagalo se je navijačem (kvalifikacije v Dobu brez prvega igralca), zakrivalo žalostne dogodke (en igralec pretepal drugega po zadnji tekmi v sezoni 2012/13). Padec v brezno zgrešenih odločitev je bil logičen: bežali so prodaljivi (Đurković, Sorčan sta vzorčna primera) in dejansko denarja ni bilo več - zato se je zajedalo v proračun mladinske šole. Zdaj dolgujejo vsem, očitno tudi članski ekipi.

Dolgovi, ne športni porazi, so bili usodni za Muro, Nafto,Primorje, Dravo, Korotan, Bonifiko in mali milijon drugih klubov. Kdor jih skriva in prikriva, je najbolj kriv. Kdor laže igralcem in trenerjem, laže navijačem. Kdor manipulira, pelje klub v propad. Nižja liga ni sramota, sramota je razpad vrednot - Triglav pa je bil zadnja utrdba kranjskega športa po tem, da ni bila sramota biti reven, sramota pa je biti brez koncepta, brez načel, brez vrednot.

Ne želimo črnega scenarija v Kranju. A ta se je dejansko že zgodil. =beno je le posledica. In to je najbolj žalostno...