Gorenjska banka potrebuje za svoje delovanje 328 000 000 milijonov kapitala. Največji lastnik je prezadolžena Sava, ki jo samo (druge) banke držijo nad površino. Oziroma: nad površino jo drži dejstvo, da ima v lasti precej premoženja - v Gorenjski banki. Začaran krog? Ali le dokončen dokaz, da bo Gorenjska banka kmalu žrtev zgodbe o kranjskem velikem trojčku, ki je imel gorenjske dimenzije?

Kranj in banka? Pretiranih ohceti ni bilo, a Gorenjska banka je bila v preteklosti pojem zdrave, uspešne banke, ki je delala dobro, ustvarjala dobičke. Danes je njena usoda zavita v zgodbo o Merkurju oziroma v napačne odločitve, ki so temeljile na dejstvu, da je Sava pomagala Merkurju in s tem vključila tudi banko. Jasno: nekoč je zgledalo, da bodo potem še bolj bogati. Da bo banka še bolj uspešna.

Velika tvorca zgodbe sta današnja mestna svetnika Piskernik in Bohorič. Zlatko Kavčič se je iz banke umaknil že pred časom, vpliv velikih pa je privedel do odločitev, ki so zdaj hudo breme. Gorenjska banka (ne) bo obstala oziroma bo morala sprejeti tisto, kar "old boysi" niso nikdar hoteli: diktat. Bo ostala samostojna, bo prodana, združena? Težke odločitve, a nečesa ne smemo pozabiti: zgrešene odločitve velikih botrov zdaj prihajajo na dan.

Stresnitev ali streznitev? Na slednjo bomo še počakali. Ne bo preprosta. Kranj bo doživel še en udarec. Ki pa bo malce drugačen od zloma Planike, na primer. Za velike šefe trojčka je bil namreč Kranj vedno nepomemben. Zdaj so postali nepomembni oni.