Lepa pesem. Kranjskega avtorja. Stoj, Marija - danes? Seveda: tista Marija iz Gorenjskega muzeja, ki sedi leto in dan na stolčku in vleče plačo, ki ji ne pripada. Marija je direktorica, a je tudi političarka. Iz stranke najbolj poštenih. Njen predsednik je zaščiten, evropska politika opozarja na krivice, ki se mu godijo.

V Kranju SDS vlada. In imenuje Marijo. In Marija da zaslužiti svetniku SDS iz Kranja, ki je zanjo glasoval. 24 000. Ni veliko, človeka pa le veseli. Zakaj mu da zaslužiti? Ker sta strankarska tovariša. V najboljšem smislu te besede. Vse to nadzoruje Andreja. Zverova, nesojena predsednikova prva dama Slovenije. Ki skrbi za zakonito imenovanje in delovanje direktorice. Ko ugotovi, da je šlo vse čez rob, odstopi. Iz nadzornega organa Gorenjskega muzeja, ki mu jaz dajem od plače. Tudi Mariji dajem od plače. Ne dajem: jemljejo mi.

Zdaj Marijo žagajo. Ker pač krši akte. Ker ima cel kup drugih grehov. Ker je pač postala sporna. Ali jo bodo tudi odžagali? Hmm, SDS je močna v kranjski koaliciji. Bodo pojedli, da Marija odhaja. Pri tem je njeno znanje angleščine najmanj pomembno. Marija je devica, ki je brezmadežno spočela dete, ki se mu reče pri nas "strankarska pripadnost". In to detenaj bi postalo odrešenik naših življenj?

Na potezi je župan. Andreja in Marija in vsi ostali imajo vsaj pečat odrešeništva=zvestobe stranki in njenemu vodji. Oni se za to lahko skrivajo. Marija odhaja ali pa nam šele - prihaja? Adventni čas je in nesporno bo imela glavno vlogo. Prej ali slej tudi v tisti politiki, ki je spočela vse Marije tega sveta v svojih laboratorijih. Betlehemski hlevček pa bo dovolj velik tudi za nove Marije, kajne?

Stoj, Marija, nočemo, da odideš...