Točilni pult ali kavarniško omizje druži ljudi. Stavek, ki smo ga v Kranju v letu 2013 najbolj pogosto slišali ali izrekli, je bil: "A ni tole grozno!?" In če smo za širši okvir vzeli domovino, je stavek veljal za Kranj kot pribito. In še velja.

Smo mesto brez sedanjosti in prihodnosti. Komunalna mega naložba je nujnost, ne prihodnost. Gre za milijone kjer bodo cveteli od zadovoljstva predvsem tisti, ki so v tem poslu odrezali debele rezine. Mi? Plačamo vse. In čakamo tržnico in tribuno in postajo in .... vse ostalo. Pa ni nič. Pač pa bodo milijon in pol vgradili v hišo, ki jo bomo nekoč podrli, ker bo šlja čeznjo cesta.

Ključ do vsega tega je župan, ki je v kazenskem postopku. Njegov svetovalec, ki je iz naših žepov prejel že preko 250 000 evrov. In politična koalicija, ki je sestavljena po načelu koristi. Vsakdo med njimi ima eno samo matematiko: korist je posamična+skupna. Bi naš podžupan kot solastnik nekega podjetja lahko naročil izdelavo prostorskih aktov v istem podjetju, ki bo gradilo novo stavbo na zemljišču kjer do zdaj to ni bilo mogoče? Bi se to posrečilo vam, meni, ali pa je ključno kaj drugega? Kajti čar vsega tega je v preprostem dejstvu: vse je zakonito dokler ne dokažete drugače. A vi ste pri tem odvisni od svojega denarja, občina se pa pravda z denarjem, ki ga vi vplačate v proračun.

Zadnje dejanje projekta Gorki Kranj še čaka. Dovoljenj za čistilno napravo še ni. Se pa je z njimi trudil tudi človek, ki je bil v postopkih zaradi goljufije. Pa so ga mirno najeli in plačali. Reference? Nobenih. Pač pa je šlo iz mestne blagajne zanj 10 000 evrov. Zato ni denarja za oddelek dementnih v kranjskem domu starostnikov. Zanje 20 000 iz naših žepov, eni od bank pa 300 000, ker je Mohorjeva administracija naredila napako in izgubila pravdo na sodišču.

Ka je ključno? Točilni pult. Kavarna. Ne pa kaj več. Nočemo v politko, nočemo zamenjati takih oblasti kot jih imamo dolga leta. Raje pustimo, da nas izčrpavajo. Sporočilo leta 2013: "Res je grozno, a smo si sami krivi!" 2014 so volitve.