Z ovadbami na zadnjega leta dan je prst javnosti usmerjen na Gorenjsko banko. Kjer je (tragično, a resnično) zdaj celo najmanj pomembno, kam je šel en, deset milijonov. Osnova je namreč znana: gorenjski in kranjski trojček. Piskernik, Kavčič, Bohorič in nasledniki in priskledniki in sodelavci in partnerji. Zdaj so mnogi opeharjeni, nekateri že obsojeni, nekateri ovadeni, nekateri začudeni. In rezultat je tisti, ki nas lahko skrbi: zadnja utrdba Gorenjske in Kranja se maje. In do junija bo znano, kako in če sploh bo preživela...

Gorenjska banka je nekoč postala močna, ko ji je država pokrila izgube v socialistični železarni na Jesenicah. Potem je s propadi podjetij redno banka ostala trdna, podjetij pa ni bilo več. In lastniki, veliki magi gorenjske politike in gospodarstva, so postajali vse močnejši. Tako močni, da je Janša raje igral golf z Bohoričem kot pa lomil trojček na Gorenjskem. In na koncu se je vsem zgodil zgolj in samo - pohlep. Kajti Bohorič je prodal gumarsko Savo za okoli 200 milijonov dolarjev!!! In iz tega so rasle naložbe, Merkur pa je v času konjukture po norih cenah od države kupoval delež, ki naj bi ga na koncu dobili vodilni. Gorenjska banka je vse to podprla z vsemi močmi in sredstvi. Rezultat je znan: Savo smo izgubili in ona bo izgubila banko, Merkur je lupina in zadnja utrdba je zagotovo mamljiva. Kajti banka je kljub vsemi najmanj naložba. Za en evro ali mlijone, bomo videli.

Vse to je za Kranj in Gorenjsko katastrofa. Tisti, ki smo jim verjeli in ki so bili nedotakljivi, so povzročili znane rezultate. Eden na Dobu, dva sta s kranjskem mestnem svetu, en ovaden, drugi...Žalostno je, da je neizmeren pohlep varčne Gorenjce odpeljal v brezno. Človeške lastnosti so tiste, ki so prevladovale in obvladovale vrtoglave številke. In nikogar ne gre počez obsojati, a še manj je prav, da bi avreole velikega trojčka ostale. Simbolični napad na zadnjo kranjsko/gorenjsko utrdbo ne bo naš Alamo, še Dražgoše ne - bo napad kjer bodo zmagovalci zlahka pospravili plen. In mi?