Kranjčan je svoje probleme in probleme svojih prijateljev opisal v knjigi. Lepo. Toda v njej nastopa policija, sodnija in sploh je knjiga osebna izpoved. Neposredna. Ostra. Obenem pa je knjiga tudi dokaz, da smo kot posamezniki včasih nemočni. Občutimo krivice, ki so drugim samoumevne. Naletimo na državo in ustanove in ljudi v njih, ki nam niso všeč. Ki nas prizadanejo.

Sistem posameznika navadno zmelje, zlomi, ustavi. Matjaž Chvatal se je uprl. Ne presojamo, kje je grešil in kaj je storil narobe. Še manj se opredeljujemo do vsebine, obtožb, kvalifikacij. Gre za odziv in način. Če sem prizadet pa knjigo napišem. Preprosto predložim vse dokumente, svoje videnje in občutke.

Knjiga je sveža in zanimiva. Dogaja se v Kranju, tu med nami. Junaki so ljudje, ki jih morda poznamo. Vsekaor pa knjiga pomeni posameznikovo reakcijo in tudi boj. Boj s tem, kar se je zgodilo, kar je koga prizadelo. Knjiga bo morda tudi koga (po krivici ali pa ne) prizadela. To pa ne spremeni dejstva, da ljudje danes obupajo nad državo, njenimi ustanovami. In še so vešči peresa, pišejo.

Tudi Trma piše. Tudi nas so že skušali utišati in ustaviti in ...Verjetno se bo to še zgodilo. A včeraj nas je obiskalo preko 730 ljudi. Veliko za en dan. In prepričani smo, da bo tudi Matjaževo knjigo prebralo veliko ljudi. Je posebna, drugačna, neposredna.

Trma ne razsoja. Pač pa zaznava. Ker smo tudi mi živi in hočemo dokazati, da smo tudi trmasti.