Da se je Kranj dolgo časa predstavljal kot "Prešernovo in univerzitetno mesto", je dejstvo. Da je to vse manj poudarjeno, je vidno. Klavrno je zastala pobuda o gorenjski univerzi, ki jo je načela nesposobnost enotne politične elite, da to uveljavi in kriza, ki ni naklonjena projektom "univerzo v vsako slovensko vas". Če pomislite, da Kranj v proračunu za ta projekt nameni manj kot za reprezentanco (viski je draga pijača) našega župana, je zgodba jasna. Na spletni strani Kranja boste oba naziva iskali z "guglom" pri belem dnevu....

Prešernovo mesto sicer ima Prešernovi šoli, gledališče in gaj. In imamo "človeka iz Prešernovega okolja" - namreč župana. Živi v neposredni bližini rojstnega kraja Franceta Prešerna in je torej še eden od "prešerno uvoženih" v Kranj. Da bi bil premalo naš? No, na te limanice se ne pustimo ujeti, ker nas spomnijo na to, kako ni bila dovolj naša nesojena direktorica Prešernovega gledališča. A "mohanglersko" vladanje Kranju iz Sela pri Žirovnici je manipulacija, ki je zlepa ne najdete nikjer, v nobeni občini, pri nobenem županu. Da bi župan zavajal celotno občino in vse občane s tem, kje edejansko živi in se prijavljal na enem naslovu, živel pa v drugi občini je paradoks, tipičen za kranjsko mizerijo duha.

Pa bodimo prešerni te dni in se spomnimo, kdaj je prvi mož Prešernovega mesta molčal. Ko je njegova stranka žrla biftek, je bil tiho. Ko so ga povprašali o kazenskem postopku, je bil tiho. Ko je bila napoti "tuja" direktorica gledališča, je molčal. Kajti molk je včasih zlato ali pa vsaj nova kandidatura. Če imaš v mestu, ki naj bi nosilo ime po Prešernu takega prvega človeka in tako elito, se Prešeren lahko obrne v grobu. Biftek namesto verzov in molk namesto izziva?

Ne, to ni Kranj danes. To je Kranj že dolgo. In mi z njim.