Muharem, Fatmir ....(spisek ni kratek) dolgujejo občini Kranj tisoče evrov, ker niso plačali najemnin za zemljišča. Pa ne, da tolčemo po "tujcih", le v oči bodejo njihovi zneski. In nekaj deset tisoč evrov naj bi bil dolžan vaterpolo klub iz Kamnika, ki še veselo gostuje v kranjskem bazenu? Proti nekdanjim partizanom občina ni vložila izvršbe...in tako dalje in tako naprej, do nekaj evrov. Spisek dolžnikov ne razgalja le dela mestne uprave, ki preprosto ni ne ve, v kateri od zadev je bilo že razsojeno (primer slikarja, ki ga vodijo kot dolžnika - a je vse zdavnaj poravnal) oziroma sodno odločeno. Katastrofalni spisek dolžnikov pa seveda pomeni tudi neznosno lahkost tožarjenja in potem še hujšo neučinkovitost pri sporih.

A ima zgodba tudi obratno pot: tudi občino tožijo. Dimnikarji, bankirji in bivši župan z Jelenovega klanca, ki mu bo treba plačati pol milijona evrov iz mestne blagajne. Prej ali slej. Vsa ta pravna nesnaga sporov, izvršb, zahtevkov pa je ena sama ljuba slika delovanja naših oblasti kjer ima sedanji župan glede na dolžino mandatov pač levji delež. Spori trajajo, pravniki prelagajo omote s papirji po predalih, leta in leta se zgodi malo ali nič.

Mi vse to plačamo. Mestne pravnike in obenem spore, ki tega morda sploh niso vredni. Je smiselno na spisek dolžnikov uvrščati ljudi in terjatve, ki so obsojene na propad? Kdo se sploh ukvarja z vsemi temi zadevami? Svetnik Šušteršič je odprl Pandorino skrinjico kranjskih dolgov, zahtevkov, tožb, izvršb. Prav je, da tisti, ki vse to plačujemo, zvemo za učinke, postopke.

Kot je zapisal eden od komentatorjev Trminih zapisov: kranjska uradnica je iz Mehike urejala take postopke - rezultati so jasni in na dlani.