Mohanglerstvo je v Sloveniji pravilo, ne izjema. Plačujemo štiri podžupane (2SDS,en poklicno - en SD, en "županova stranka"), od tega sta dva upokojenca! Eden dela na občini poklicno, eden pa je funkcijo dobil potem, ko so ga zasačili, da občini svetuje proti plačilu in pogodbi.

Naš podžupan Frelih je kot nekdanji direktor Domplana veselo posloval z občino kjer je bil župan Mohor Bogataj. Nato je postal tudi politik in je pomagal istega župana ponovno ustoličiti. Jasno: med tem je postal tui solastnik Domplana, ki je vreden desetine milijonov evrov! Pohvalno. A kot podžupan pravi, da se "izvzame", ko gre za posle občine z Domplanom. Morda res, ampak danes je podžupan tudi solastnik plinskega omrežja Kranja in še marsičesa. Smo mu "fouš"!? Morda, to je gorenjska lastnost, slovenska tudi. Lahko mu čestitamo, ker je uspešen, a treba je opozoriti, kako se je prepletno zasebno in javno in moje in tvoje in skupno in naše. Tu je ključ: če si na oblasti, lahko strežeš interesom ljudi. A tudi svojim.

Prepletnost mestne oblasti kjer sto trije mestni svetniki zaposleni v Komunali, eden med njimi pa se je z zvijačo polastil kandidature za mestnega svetnika (Beno Fekonja) seveda kaže na tisto, kar je pri nas problem: povezanost interesov! Borec za pravičnost in poslanec Branko Grims ob tej delitvi pogače gleda proč in skrbi, da je njegov svak podžupan, da imajno še poklicnega Homana za podžupana, da...Pomislite: v največji stranki nimajo nič proti, da je Mohor še župan. Le zakaj bi imeli, ko pa so tako lepo razdeljene vloge, funkcije, posli, zaslužki...? Taka dvoličnost je grozljiv proizvod dejstva, daobčani kot ovse blejamo v prazno, volimo iste odnose, iste zaslužke, iste biznise, iste povezave, iste interese in se čudimo: kako da ni tržnice, postaje, nove tribune, dvorane, vrtca?

Preprosto: politika interesov nam določa, kaj je za nas "prioriteta". In tako se je zgodilo, da je naselje zasebnika pod Pševim prva prioriteta. Aja: v bližini pa je gospodarska in ekološko sporna cona? No, to je pa treba zdaj urediti, da bodo šle parcele lepo v promet....Preveč preprosta izpeljava? Dejstva pravijo drugače!