Bo kmalu teden mladih. Žurka. Prireditve. Pijanka. Veselica. V Kranju je to dogodek, ki naj bi proslavil študente in njihov trud. Pa je vse skupaj najprej biznis. Kjer se veliko pije in dogaja. Včasi so bili študentje tisti, ki so šli na barikade.

Študentje imajo ogromno denarja. Za svoj festival lahko zapravijo 100 000 (stu jurjev) in več. Ker je to odraz dela in razpoloženja in utripa naše mladine? Ne, tako si pač elitni del populacije predstavlja prispevek k spremembam. So šli študentje že pred občino protestirat, ker v Kranju vladajoča oblast za mlade ni storila dejansko nič? So se uprli, ker ni služb, ker ni mladinske kulture, ker ni stanovanj za mlade, ker ni denarja nasploh za nič?

Ravno nasprotno: zanje je "največji festival v Sloveniji" dovolj. Včasih so tudi z udeležbo kranjskih slovenski študentje bili intelektualni naboj naroda. Ko se je protestiralo leta 1968, ko smo imeli tudi v Kranju alternativno kulturo (OHO in somišljeniki)!

Trma postavlja izziv: vsak prispevek mladih bomo objavili. Vsako razmišljanje, vsako kritično misel in prispevek, vsako pohvalo, vse. Da prispevamo kaj tudi mi. Kajti naša mladina danes si zasluži svoje sodelovanje pri oblasti. Mladi za Kranj so nekoč lansirali župana - danes štejejo manj od Kelvinove ničle. Ampak: mladih je veliko. Apatija? Kruhoborstvo? Droge in drugi odkloni?

Če na mladih svet stoji, se Kranju ne piše dobro. Mladi, Trma vas čaka!