Kranj: provinca brez razvoja. Klinetelistična vladavina strank kjer ljudje "v penzjonu" odločajo o mladih generacijah. Tistih, ki po svetu pobirajo kolajne in lepo pojejo in so sploh polni energije. Ki je niti približno ne sproščajo v procesu, ki se mu reče "oblast". Ja, za oblast gre. Kakšna je trenutno v Kranju s premierko v odstopu, opozicijo, ki je ni in "biftek mestnim svetom"? Res vprašanja, ki bi nam morala dvigniti tlak in morali bi se vprašati, kaj prinaša leto odločitev!?

Iskanje alternative ni lahka zadeva. Vsi smo nekje naredili napako, vsi stanujemo v želodcih drugih, vsi smo v tej Sloveniji in Kranju še posebej "že videni", poznani, prečitane knjige. Kaj je torej pot naprej? Kdo je tisti, ki je temu kos? Kdo je sposoben voditi občino/državo kot podjetje kjer dobiček vsi delijo? Vprašanja niso preprosta, ker so del okoliščin, ki jih živimo.

Bomo res sposobni verjeti, da sodna oblast ne sme obsoditi politika? Bomo res sposobni narediti državo za talca nekega politika, ki lastno stranko prepolovi na pol in vlado spodi? Bomo res sledili tudi našim, kranjskim, prebežnikom iz ene oblastne elite v drugo?

Maj je mesec ljubezni. Cvetenja. Lahko v Kranju zacveti kaj takega kar bi dalo upanje na jesensko bogato letino? Take paisvnosti, take mizerije duha pač ni nikjer. Ali pa je povsod. Niti ni pomembno: mesto in ljudje v njem si zaslužimo boljše ljudi na oblasti. In predvsem dejanja! Leto odločitev bo Slovenijo spremenilo. Bo Kranj ostal isti? "Mohanglerska" prestolnica?

Trma pravi: ne.