Rdeča zvezda, papirnata zastavica, pionirčkova kapica....nekaterim iz starejših generacij znani simboli časa, ki smo ga (pre)živeli. Kot smo preživeli dinar in tolar, socializem in komunizem, vojno za Slovenijo in Titovo diktaturo ali samoupravljanje in kapitalizem...

Sodnica iz Kranja je kriva, ker je na žuru veselo rajala z rokerji. Za povrh je bila neprimerno oblečena, z jasno aluzijo na Titove čase in zvezdo in bivšo državo s papirnato zastavico. Povsem mirno sleherni prizna, da so okusi različni in se on že ne bi tako oblekel, ker ima slabe spomine na tisti čas. Prav. In prav tako se lahko kdorkoli (celo sodnik našega sodišča) obleče na zasebni zabavi in v prostem času kot pač želi. Z eno pripombo: je javna osebnost, ima svoj etični kodeks, ima norme in pravila. Je taka obleka kršenje tega? S tem se bodo zdaj ukvarjali v sodniški organizaciji. Napotek za to pa je dala stranka, ki sicer sodstvu očita marsikaj, njen prvak pa je pravnomočno obsojen. To pa tudi kranjsko sodnico postavlja v drugačno luč. Njen "kodeks oblačenja" ni več le soočanje z njenimi pravili službe ampak s pravili neke politične opcije.

Danes lahko rečeš, da si politično sojen, ko ti dokažejo kazniva dejanja. Lahko greš odkrit spomenik kjer piše, da so bili belogardisti slovenska narodna vojska. Lahko se ne udeležuješ sojenj, ker se ti kvari avto in lahko ti sodbo dobesedno vsiljeno izročajo, ker jo sicer ne sprejmeš. Lahko ovajaš tožilko, ki je napisala obtožnico. Vse to je mogoče, za mnoge celo prav. Trma se do tega ne opredeljuje.

Zločin pa je, če se veseliš v neprimerni obleki. Ki mnogim ni všeč. Ki je mnogim sporna. Le uradno (še) ni prepovedana. Ja, v taki državi živimo. Kranjsko sodnico je treba diskreditirati, ker z njo kažemo na naše sodstvo, ki obsoja edine in pravične in poštene.

Take, ki jim žlahtnica plačuje položnice z gotovino. Ki se ji tako skrije izvor. Vesna Pavlič Pivk ni skrila ničesar. Zato jo čaka kazen. Njeno pregrešno zločinsko obleko ji slačijo in očitajo tisti, ki bi se morali spomniti svetega pisma in tistega kamna. Kajti mnogi, ki smo preživeli socializem in doživljamo kapitalizem nismo šli peš v Titovo Jajce. Eni pa so šli s parolami na ustih. Danes jih moti obleka. Jutri?