Mohor Bogataj kot kranjski župan se pravda iz naših žepov. Ko sprejme sporno ali celo napačno odločitev, sledijo tožbe in izgubljene je treba plačati. A plačati je treba tudi vse postopke. Kranjska občinska uprava mrgoli od pravnikov, pravnik je direktor mestne uprave, pravnica je slovita uradnica, ki je uradovala pol leta iz Mehike in tako naprej. Toda kljub temu je Mohor Bogataj najel še enega odvetnika, ki občine na sodiščih sploh ni zastopal. Bil je predvsem svetovalec, ki je proračun stal 300 000 evrov, potem pa je pogodbo preprosto prenesel na naslednico, ki je nasledila njegovo odvetniško pisarno in tudi občinsko bogato pogodbo. V nekaj mesecih ji je župan Bogataj plačal kot podpisnik pogodbe in računov preko 20 000 evrov.

Mateja Likozar Rogelj pa župana zastopa tudi kot zasebnika. Kot tožnika, ki trdi, da mu objave v medijih odnašajo županske glasove?! In to preden je sploh županski kandidat, ker postopkov za lokalne volitve še ni! Tudi tu mu kot njegova zastopnica/odvetnica pomaga Mateja Likozar Rogelj. Nič narobe. Zakaj pa ne. Saj je zakonito. Dopoldne se srečujeta službeno, popoldne pa zasebno - če poenostavimo. V plačilne pogoje pa tu ne smemo in ne moremo posegati: koliko ji plača župan s pogodbo je javni podatek, koliko pa zasebno pač ne. Lahko ga zastopa tudi "pro bono", ker odvetniki sem pa tja zaradi različnih razlogov (npr. nezmožnost, da stranka plača stroške) svoje stranke zastopajo zastonj. Prostovoljno. Iz humanih razlogov. Jasno: to lahko počno predvsem odvetniki, ki kje drugod zaslužijo dovolj, da lahko delajo tudi zastonj. Logika.

Dimnikarji in bankirji in še mnogi drugi tožijo občino in pri tem je statistično jasno, da je mnoge sporne odločitve podpisal župan Bogataj. Dobljene ali izgubljene tožbe - ni problema. Mestna blagajna to zmore oziroma plača. Če pa bi župane soočili z materialnimi posledicami za njihov žep kadar sprejemajo sporne ali nezakonite odločitve, bi težje podpisovali vsemogoče. Mimogrede: naš župan je še v sodni preiskavi ravno zaradi take odločitve. Njemu se lahko zgodi obtožba, celo zaporna kazen - mestna blagajna za zdaj beleži odliv 620 000 evrov.

Župan s svojo odvetnico (še) ni uspel utišati medija. Morda ga še bo. Ima vso pravico, to zahtevati kot ima pravico najeti isto odvetnico kot občan in kot župan. Nekje vmes pa sta morala in etika. Ohlapna pojma, kajne?