Elito smo v Kranju imeli. Podjetje se je še v socializmu tako lahko imenovalo. Elite so začele nastajati kasneje, ko je bilo ukazane enakosti konec. Kranjska elita se je združila v bančno-podjetniški trojček kjer so nedotakljivi v socializmu postali šefi v kapitalizmu. Kjer so zdaj projekti Janeza Bohoriča, Bineta Kordeža/Jakoba Piskernika, Zlatka Kavčiča/Gorazda Trčka eno samo veliko pogorišče. Elita dveh sistemov je zgrmela vase, človeške usode posameznikov so skoraj nepomembne ob zavedanju, da smo v Kranju in na Gorenjskem imeli - napačno elito. Bohorič je prodal Savo za okoli 200 milijonov dolarjev in ustvaril temelje za imperij, ki je njega dni kljuboval stricem iz ozadja in jurišnikom z desne. Danes je to le grenak smehljaj ob zavedanju, da sta v kranjskem mestnem svetu Piskernik in Bohorič na Listi Hermine Krt. Slednja je bila dejansko zadnji poskus, da nam proda elita v odhodu še enkrat človeka, ki mu verjame in zaupa.

Kakšne elite so zdaj na vrsti? Morda župan, ki se zdi Kranjčanom in Kranjčankam odličen za volitve čeprav ga v Kranju srečati ne morejo? Morda kopica ostarelih politikov lokalnega formata, ki se od trojčkove elite razlikujejo po tem, da so še bolj zaplankani vrtičkarji kot vsi mi? In morda mladi, novi obrazi? V politiki Alenka, nesporno. Mlada in udarna, a z bremenom iz Ljubljane in z jasno namero, da se tam dokazuje, ne tukaj. Se nam bo res vrnil Jelko Kacin na lokalno sceno in bomo zdrseli še malo nazaj? Ko je Matjaž Rakovec postal šef Triglava, smo imeli nastavek neke nove elite. Zdaj se tožari z njimi.Ustvarjanje elite je proces kjer ni ukazov, so pa igre. In igrice. Kdo skuša biti zadaj za novimi županskimi kandidati, če ne elita, ki si želi oblasti? Logično, kot povsod.

Problem Kranja ni v tem, da elita pač vlada. Problem je, kakšno elito imamo. Kaj smo v dveh desetletjih in več bili sposobni ustvariti. Koga smo uspeli uveljaviti. Elito (trgovino) so zdavnaj zaprli. Nastale so nove trgovine. Elite pa ni več. Vsaj naše ne.