Ne, ni trgovina z belim blagom in ni niti najstarejša obrt. Je pa mogoče dobiti Kranjčanko zastonj. Vsak jo lahko dobi. Ker je za nas - zastonj? Res?

Kot Kranjčani in Kranjčanke smo opravičeni do najbolj prefinjene politične propagande, ki ni lastna samo Kranju, a je tu vrhunska. V naše domove pride nekaj kar hvali trenutno oblast. Kjer ima aktualni župan vedno kravato in štiri strani prostora (oziroma: kolikor je potrebno) za to, da nam pove, kako dober je. In bližajo se lokalne volitve, ne pozabimo. Vse to, kar preberemo je neposredno in posredno plačano iz naših žepov. Ali preprosto: mi plačujemo predvolilne kampanje oblastnikov. Kako? Poglejte na stran Supervizorja naše ljube KPK: za zastonj Kranjčanke itd ipd sem in smo plačali v enajstih letih 637 000 evrov. Torej? Za to, da se v teh doplačanih Kranjčankah, ki so "zastonj" plačujemo vsako leto preko 50 000 evrov iz mestne blagajne. In da ne bo nesporazuma: vse priznanje podjetnim in sposobnim, ki to znajo izpuliti občinskim in mestnim veljakom. Če želite o sebi podobo po želji, plačajte. In plačajo. V času tržnega kapitalizma je tako uspešno realizirano "družbenopolitičnosofinanciranje" tistega, ki me bo hvalil.

Ko torej dobite svojo Kranjčanko, ste že zastonj na......! Ampak: "zaston se še maček ne gon" je star pregovor (zapisan fonetično). In zato je vse skupaj lepo plačano: bolj me boš plačeval, bolj te bom hvalil (dovolj je že: ne bom te grajal) in potem boš zopet izvoljen in bova vajo ponovila. Znova in nujno: vse je lepo in prav in nič ni narobe in vse je po predpisih in tako zahteva trg in tak je sistem - in tako naprej do onemoglosti.

Od novega župana pričakujemo trmasti tudi tole: da si ne bo plačeval likanja svoje podobe in do znesek raje namenil za mlade, ki so brez služb in prihodnosti. Se pa lahko učijo iz zastonjkarske literature, da bo tako še dolgo, dolgo.

Kranjčanko lahko ima vsak. Ker je zastonj in od vsakogar. Žalostno, a je res.