Jakob Piskernik je mestni svetnik v opoziciji. Prav vključevanje "stare garde" (z Janezom Bohoričem, prav tako "njenim" svetnikom vred) naj bi pokopalo nesojeno županjo Hermino Krt. Ki je poslovno sodelovala tudi z Binetom Kordežem.

Zdaj Merkur srdito terja od Piskernika denar. Ne malo: 9 000 000 evrov. Ne samo od njega, od šesterice, ki naj bi bila kriva za to, da je Merkur ostal brez denarja, oni pa ne. Spomnimo se, kako so preprodajali Merkurjevo trgovino na zanimiv način: na koncu je Kordeževemu Merfinu ostalo nekaj milijonov, Merkur jih zdaj terja nazaj. Ali jih bodo dobili in če jih bodo dobili, bo pokazal čas in odločilo sodišče.

Županske volitve se zopet bližajo. In naša svetnika sedita v mestnem svetu in odločata o naši prihodnosti. Medtem je iz Merkurja in Save in Gorenjske banke zmanjkalo na stotine milijonov. Si predstavljate, da bi jih ti veljaki vtaknili v šport in kulturo in še kam v Kranju in širše? Pa so vedno prosičcem znali pojasniti, da za to denarja nimajo. Ker lastniki pač terjajo dobiček. Danes so lastniki Merkurja, Save in Gorenjske banke tisti, ki so tem ljudem zaupali in jim posojali denar. Banke, večinoma. Zgodba se je razblinila, stotine milijonov tudi.

Nauk ima drugo plat. Ker je Hermina prisegala na staro gardo (tudi sama že bivša bančnica), je na drugi strani uspel nekdo, ki ni imel ne programa, ne posebne podpore. In postal župan. Posledice tega, da Hermine ni več v politiki in da imamo župana "na daljavo" so vidne okoli nas.

Trma bo nanje opozorila. Kot do zdaj. Ker nam ne sme biti več vseeno, kdo s kom želi nam vsem soliti pamet in vladati. Ter seveda trošiti naš denar.