Uradno so se začela predvolilna opravila za županske volitve. Kranj ima tri kandidate, ki bodo dirkali v tej dirki, še več jih ogreva motorje in še čaka na starterjev znak. Barbara Gunčar je prva najavila kandidaturo in zbira podpise, Mohor Bogataj jo je najavil v medijih, Boštjan Trilar je ustanovil stranko, da bi bil župan.

Oktober bo hitro tu. Med tem so vodilne stranke koalicije doživele pravo polomijo. Janševi so obsojeni na opozicijo, zmage na volitvah ni prinesla zgrešena taktika, ki so je Slovenci siti: novi in novi konflikti, obtožbe, delitve so pač dobri za mobilizacijo lastnih sil, a drugih ne pritegnejo. Da bi najmočnejša stranka v Kranju ne imela županskega kandidata, je malo verjetno. A Mohor Bogataj se zdi glede na njegov slog delovanja (občinsko upravo vodi direktor, ki je zmagovalec bitke z županovim svetovalcem) je lahko zanimiv tudi on. Če lahko avto voziš na daljinca, je udobno.. Partija /SD/ je na najnižji točki in prav je tako: logika tudi v politiki nekaj šteje. Če ponudiš Kranju nekaj upokojencev kot vizijo novih časov, je slabo. Če ponudiš na volitvah neustrezne in neznane ali preveč "znane", je še slabše. Če si za oblast pripravljen storiti veliko ali skoraj vse, je najslabše.

Županova stranka (zdaj sta dve z 1+3 svetniki) je nesporno znana po vsej Sloveniji. Afera biftek in požrtija z našim denarjem ni niti enkrat povzročila, da bi se naš župan javno distanciral od tega početja. Okej, dober tek. Trije svetniki so se od požeruha prefrigano na zunaj odlepili, a dejansko podpora županu ostaja, ljubezen ima korenine.

Kaj preostane? Novi ljudje. Nova energije. Parole so znane, novi obrazi so na državni ravni prinesli zmago. Govori se, da bo stranka SMC imela kandidata tudi za župana Kranja. Bo zanimivo.