Ko so pred volitvami svinjali po plakatih politikov, je marsikdo privoščil temu ali onemu. Politika pač. Ko so popisali občinsko stavbo, so ekspresno počistili napise s pročelja. A dvakrat so se lotili tudi sodišča, ki je pač v zadnjem mesecu kot ustanova tarča ene politične stranke, opcije, njenega voditelja. Ni problem: kritika je dobra, potrebna. Toda mazanje pročelja sodišča z grobo žaljivko? S pogrevanjem prejšnjih časov za sedanje politične potrebe? Ne moremo trditi: lahko kdo tudi provocira in koga spravlja namenoma v slabo luč, kaže nanj kot na krivca...

Rezultat je zanimiv: mazači so profiji, policisti in kriminalisti pa amaterji. Ki jim pred nosovi popišejo ves Kranj in oni nič ne vidijo, slišijo, najdejo. Sredi mesta se jim ve dogaja dobesedno pred nosovi pa jim ni uspelo do zdaj najti nikogar, ki se s temi kaznivimi dejanji ali prekrški ukvarja. Policija je bila "nemočna" (je še?) tudi ob dejstvu, da se jim pod okni pisarn na avtobusni postaji klateži in tudi nasilneži in dilerji in odvisniki dogajajo vsak dan! Leta in leta. Saj ukrepamo po zakonu, je njihov odgovor. Nas pa zanima vedno pri državi in njenih ustanovah še nekaj: učinek.

Svinjanje po sodni stavbi je vandalizem. Daleč od tega, da bi šlo zgolj za nedolžno objestnost. Saj tudi nogometni navijači ne marajo predsednika Triglava in mu pišejo, kaj si mislijo. Toda: pri napadih na sodnijo gre za scenosled dogodkov in vzorec razmišljanja. In tudi za lažje definirane storilce. Če pa sodnija niti za varnostne kamere nima, je tudi nemočna policija le posledica.

Ulica je za nekatere v politiki rešitev njiihovih problemov. Če zdaj kličejo ulico na pomoč seveda ne vedo, da se ulica hitro obrne. In lahko udari tudi po njih. Državljani in občani Kranja pa plačujemo državo in občino, da imamo red. Pogled na sodišče kaže, kako s(m)o pri tem uspešni.