Mohor Bogataj in Janez Frelih, župan in podžupan. Pojem dobrega sodelovanja! Ko sta podpisala pogodbo med Domplanom (direktor Frelih) in občino (župan Bogataj), jo kasneje niti četa pravnikov, niti računsko sodišče, niti številni drugi niso mogli dojeti drugače kot: odlična za Domplan in malo slabša za Kranj. Kajti Domplan je lastnik omrežja in tako logičen in jasen favorit pri oskrbi s plinom! Izkazala sta se kratkoročno, delovala dolgoročno! Leta in leta nazaj..

Pa je prišlo leto 2010, nov dokaz sodelovanja. Jože Lombar in seveda Janez Frelih predlagata Bogataja, slednji postane župan, Frelih podžupan in nesrečni Lombar se pojavi le kot požeruh v mestni aferi, ki je razgalila početje svetnikov in svetnic pri zapravljanju našega denarja. Frelih in Bogataj se ne data: župan "pozabi" na podporo stranke, ki ga je predlagala - Frelih ustanovi svojo stranko. Vmes nastajajo zanimivi in za Kranj koristni projekti (dovoljenje za gradnjo Domplanu na Planini s spremembo prostorskih aktov in slovita zasebna soseska hiš na robu Stražišča, ki posredno razgali svinjarijo v Lazah) in siamska dvojčka naše politike in občine delujeta naprej usklajeno in tudi uspešno.

Zdaj so nove volitve. Verjetno ni dvoma, kdo bo koga podprl, kdo bo komu pomagal, kdo bo imel korist in kdo bo sodelovanje v slogu simaskih dvojčkov skušal nadaljevati. Do srečnega konca, jasno. Samo za koga? Za tiste, ki pri pipi z našim denarjem komaj čakajo, da se zopet odpre? Ali pa res za vse nas, posebej za lokalne skupnosti. Kjer - samo za primer - potrebujete vse Googlovo in druga znanja, da v Bitnju najdete soseda. Ker so hišne številke razporejene tako, da sta poleg št 58 in nato 240!? Jasno: ni bilo denarja za ureditev uličnega sistema, ker se stranke lokalnih skupnosti s temi lokalnimi problemi ne ukvarjajo preveč zavzeto. Ker taki problemi poleg poštarjev udarijo pač le občane. Ti pa s(m)o potrpežljivi in imamo siamske dvojčke radi...