Na jugu pravijo: "Može seljak sa sela, ne može selo iz seljaka!" /Lahko zapustiš okolje, a značilnosti boš nosil v sebi - smo za silo prevedli slikovit pregovor/.

V Kranju imamo podobno, dobesedno zgodbo. Lahko zapustiš Selo pri Žirovnici, Selo te ne bo zapustilo. Zato naš župan pet let dejansko živi na začasnem naslovu (nam spročajo ljudje iz njegovega okolja), zato na Selu in ne v Kranju protestira, če ni v redu zimska služba in zato tam sodeluje v javnih razpravah o pozidavi...Lahko gre Mohor s Sela, a dejansko je Selo vedno z njim. Prav zares. Pustimo ob strani dejstvo, da se o tem vse ve - štejejo uradni podatki. Prijavljen je torej na Planini kjer dejansko živi. Njegova življenjska sopotnica ni prijavljena na tem naslovu, njen stalni naslov je na Selu. Ne, brez skrbi: Mohor ne dobiva dodatka za ločeno življenje, ki bi ga lahko dobil glede na dejansko stanje.

Ta ponazoritev se iz pregovora preseli v pravljico o cesarju in oblačilih. Kajti tudi tam se vsi delajo, da je cesar oblečen na Selu, dejansko pa je nag v Kranju. In le naiven otrok upa povedati resnico. Pravljični poduk je seveda kruto resničen: tudi v Kranju občinski šofer na naše stroške prevaža župana na začasni naslov, mi pa se delamo, da dejansko živi v Kranju, med nami. Da ga vidimo na tržnici in pri mesarju in frizerju, na nogometni tekmi ipd. Pa ga ni nikjer. Ker je zaprt v svojem stanovanju na Planini ali pa dela v občinski stavbi.

Parafraza pregovora pa gre naprej. "Može Mohor sa Planine, ali ne može Planina iz Mohora!" pravijo tisti, ki jih moti - na primer - da na Planini marsikaj vzbuja pozornost. Od lokalov, ki so odprti pozno v noč do splošnega stanja urejenosti in tako naprej. Največja stanovanjska soseska je polna ljudi in interesov. Toda: saj imajo svojega župana, ki živi med njimi!? Je veliko naredil za svoje okolje? Se je izkazal tam med bloki?

Prve raziskave o volivcih kažejo, da Kranj vendarle zahteva spremembo. Kajti mi ne živimo na Selu, a smo še kako a napredek vasi, podeželja. Ki nam ga prinaša Mohor Bogataj, ki (začasno) živi na Selu, podpira pa ga "vaška stranka". Ampak stalno pa živi v mestu, na Planini. Kdo je zdaj tu nor? Odgovor je preprost: tisti, ki njegovi stranki plača 100 kil biftka, da ga požrejo neznano kje. In kdo je to? Ti, jaz, mi.