Branko Grims je veliki poraženec prvega kroga volitev, ker je vodilna SDS izgubila 3 svetnike in tudi taktika skrivanja podpore Mohorju Bogataju ni pomagala. Enako velja za SD kjer so štiri leta sedeli skupaj z Bogatajem in Grimsom - izgubili tudi 3 svetnike, postali vse prej kot pomembna stranka, ki pa je vsaj začela "očiščenje". Mohor Bogataj je drugi veliki poraženec, a lahko zmaga na županskih volitvah. Njegova koalicija je doživela popoln zlom: SD ga je zapustil, PLS+SZKNS pa imajo skupaj 4 svetnike + 1 SLS...Kranjska politična scena ima zmagovalca Boštjana Trilarja, ki je izrazito presenetil s številom svetnikov, Kranjčani pa so se odločili tudi za podporo Cerrajevi stranki. Nov veter pomeni kar 12 svetnikov + Barbara Gunčar + Zoran Stevanović = 14 povsem novih svetnikov oziroma skoraj pol!

Polom Bogataja in Grimsa je dokaz, da Kranjčani in Kranjčanke niso slepi ob dogajanju v mestu kjer so pri koritu vedno tisti, ki si volilne izide bogato poplačajo. Nedvomno si jih bo ob zmagi tudi druga stran, a dosedanje "poplačilo" je bilo res grozljivo. Ker tri družine držijo SDS v šahu, se zanje ni zgodilo nič - lepo so ta glavni še naprej na stolčkih! In SD? Za Bena Fekonjo (prevara na prejšnjih volitvah), Nado Mihajlović (želela podpreti Mohorja Bogataja) in Staneta Boštjančiča (pravno podprl znamenito mesno požrtijo) je politična zaušnica priletela vsaj tako silovito kot za Jureta Kristana, Darka Jarca, Klemena Valterja (SDS). A tudi novim ne gre podeliti zaupanja kar vnaprej in počez: zagotovo pa je zanje "domneva nedolžnosti" v veljavi toliko časa, da ne dokažejo, da je tudi novo v bistvu staro!

Kranj se ni zasukal v levo, še manj v desno. Preprosto išče novo. In to bo moral potrditi drugi krog kjer je pakt Grims-Bogataj klavrno politično skrpucalo za hrbti volivcev. Če naš župan in eden prvih politikov v državnem zboru nista zmogla ljudem povedati, da sta skupaj, je kazen danes prišla kot naročena. Kranj naj izvoli Kranjčana. To smo na Trmi zapisali dolgo dolgo nazaj. In ponavljamo: nismo na nobeni strani, ne navijamo za nikogar, a se (kot mnogi drugi) vprašamo, ali (nam) je lahko slabše!?