Upokojenca Jakob Piskernik (kje je že Merkur?) in Janez Bohorič (kje je že Sava?) ter Stane Boštjančič (pravnik za pravilnik mesne požrtije) so tako ali drugače desetletja upravljali z nami, Kranjem, našimi življenji. Dobro? Slabo? Presoja bo na vrsti z zgodovinskim orisom. Da jih ne bo več (izidi so neuradni) v mestnem svetu, je morda znak, da v Kranju lahko najdemo tudi pot najprej. Bo drugače tudi bolje? Večno vprašanje, a pogled na dediščino omenjene trojice nas prepriča o zablodah, ki drago stanejo.

V mestnem svetu pa bo Jože Lombar (predsednik stranke Mohorja Bogataja) - znameniti mesni svetnik. Ki veselo preko Komunale služi z našo parkirnino. Ki iz proračuna črpa bolje kot bo kadarkoli Slovenija evropska sredstva. V mestnem svetu bo Bojan Homan, SDS (podpornik Mohorja Bogataja), ki je dopoldne bil podžupan, ki je sam sebi potrjeval popoldanske postranske zaslužke v postopkih izvensdonih poravnav. Dvoličnost brez primere. Ob njem bo sedel Janez Frelih, dosedanji podžupan, Povezane lokalne skupnosti. Ki je solastnik Domplana in plinskega omrežja in da strokovne dokumente za Domplanovo gradnjo kot mestni funkcionar izdelati kar - Domplanu. Preprosto: za svojo gradnjo Domplan in Frelih sama sebi izdelata storkovne predloge, mi pa to iz proračuna plačamo!? Tega ni nikjer. Ali pač? Imamo preko 200 občin.

Kaj nas zdaj čaka? Nekaj je gotovo: Mohorja Bogataja v Kranju ne bomo gledali, če ne bo župan. Ni na listi za mestni svet ne pri SLS, ne pri SZKNS, ne pri SDS. Preprosto: to ga ne zanima. Svetniško delo ni poklicno, ni plačano, ni tako vplivno. Zato je zanj jasno: ali župan, ali pa domov. Kjerkoli že to je. Tudi to priča o "pripravljenosti pomagati nadaljevati začeto"! Kajti tudi izvolitev Boštjana Trilarja ni nobeno jamstvo. Je pa nekaj drugačnega, o tem ni dvoma. Dokler seveda drugačno ne postane isto.

Kdaj bo drugače bolje? Ko bom šel na tržnico, v športni center, na avtobusno postajo in v mestno jedro in še kam in se bom prepričal na lastne oči. Potem bom to vedel.