Župan je najbolj pomemben, a dober je občutek, če med novimi svetnicami srečaš mlado sosedo. Ker ji boš lahko vsaj povedal o kaki težavi mimogrede. Ker boš lahko dojel spremembo, če bo. Ker do zdaj ni bila "večna svetnica" ampak je mlad obraz s svojo pametjo. Mestni svet z Jakobom Piskernikom in Janezom Bohoričem je preteklost, dokončno je izginila Hermina Krt s svojo "naslednico" Smiljano Vončina in listo, ki je bila neizkoriščena priložnost. Več za Kranj z osmimi svetnicami in svetniki je zdaj prevzela breme - vladajoče ali opozicijsko. Kajti mestni svet odloča o vsem: o našem proračunu. To pa je ključen dokument in vedno politična odločitev. Oblast se pač odloči, kako bo zapravila naš denar. In mi hitro vidimo, kako je s tem...

Dosedanji mestni svet je sprejel mnogo zanimivih odločitev: za nazaj so "požegnali" spravo za 600 000 med županom in stanovanjsko zadrugo. Rezultat? Nihče ne ve, kje je denar končal, nazadnje je bil na računu županovega najožjega sodelavca. Nihče brez sodbe ni kriv, zato sodišče pač pride na vrsto. Svet je potrdil tudi pravni biser svetnika iz Besnice: pravilnik o tem, da dobesedno žrejo naš denar v obliki biftka, je dober - zapravljanje pa v slogu "duša je dobra, meso je slabo..." Tragično. Da o kadrovskih igrah v muzeju in gledališču ne pišemo. Ena še pride na vrsto: na ljudski univerzi bo treba slediti navodilom države, do zdaj smo se šli po svoje - z blagoslovom svetnikov in tudi znanega pravnika.

Kogar smo izvolili, sami smo si krivi. Županski drugi krog bo potrdil, kakšno koalicijo bomo imeli. A koalicija je politika, njene odločitve pa naše življenje. Vemo, kako to gre: najprej veliko obljub, potem pa "ni denarja". A se ga za marsikaj najde. Za naložbe kjer delajo "prijateljski gradbinci" in za projekte kjer se kupuje zadružne domove "za politične partnerje". In tukaj deset jurjev, tam sto jurjev - pa potem res ni več kje vzeti. Problem kranjskega mestnega sveta je bil in bo načelnost. Ljudje razumemo, da se česa ne da storiti, če nas ista politika ob tem ne prepričuje, da se za prave vse da. In se je dalo.