Samo Kranjčanka lahko združi Slovenijo - od ta črnih do ta rdečih z rumenimi in modrimi vred. Vsi proti njej in njeni ambiciji, da je vedno tam kjer se deli plen. Ko je bilo treba zamenjati stranko ali listo ali voditelja ali.... je zmagala. Ko je bilo treba prevzeti vlado, je bila tam. Ko je ugotovila, da je Evropa lahko bogata, je šla tja.

Po osamosvojitvi je prvič vsa politika družno udarila po Kranjčanki iz Žalca. Po naši Alenki. Naši? No, se spomnite, kako je zastopala naše interese? Koliko dobrega je naredila za Kranj in vse nas? Kako nam je pomagala? Da ne? Nič hudega, ni moderno: danes je v modi škodoželjnost. Pa še ni vseh bitk konec, morda pa ima skritega aduta za Junckerja in tovarišijo in nam bo pomazala fige? Težko, težko. Ampak: poenotila nas je pa. Kajti tako negativnega enotnega mnenja politike in še koga o sebi ni do zdaj uspel noben politik sestaviti. Da o triku s pošto v Stražišču ne pišemo. Da o kakšni politično-fuzbalski lustraciji ne pleteničimo. Se zgodi...

Kranjčanke in politika in gospodarstvo? Malo je manjkalo Hermini Krt, da vstopi med "oldbojse" in obleče hlače. Pa Ani Klemenčič je bila tudi finančna "barakuda" dokler niso moški vsega pokvarili. Pa na lokalni sceni potem kar zmanjka močnih in vplivnih žensk. In smo imeli Alenko, to utelešeno ambicijo in željo biti več, imeti več, doseči več! Pa je to v Sloveniji ravno tako obsojanja vredno: kdor se iz povprečja preveč pokaže, ga zatlačimo nazaj. Ali pa se sam(a).

Lahko si predsednik predsednikov in šef šefov, le nečesa človek ne zmore kar tako preseči: svojega značaja in samega sebe. Ujetniki smo tega, prav vsak in vsi. Tudi naša Alenka. Političarka, premierka, komisarka - a v bistvu vedno enaka. Kakšna? Ne, ne - mi ne gremo na te limanice. Kdor jo je (s)poznal, dobro ve, kakšna. Za ostale tako ni pomembno.

Zdaj ima (morda) dva neuspeha v življenju. Ni postala predsednica NK Triglav in ne evropska komisarka.