Pisalo se je leto 2011, ko je energična gospa želela vpliv in moč v nekem nogometnem klubu. Pri tem je uporabila svoje sposobnosti, ki niso od muh. In mimogrede je bila z vsemi štirimi in še čem za to, da se v Kranju izvede nogometno - politična lustracija tistega, ki jo je v ta klub pripeljal. Dobesedno. In za povrh z njim sploh ni bila v kakšnem konfliktu. Ne. Le ocenila je, da ji stoji na poti do vladanja v klubu, ki je bil takrat prizorišče njenega uveljavljanja. In za lustracijo (izginiti bi moral iz kluba) je uporabila vse: politiko, nogometni vrh z znanim odvetnikom na čelu, svoje somišljenike v klubu. Ni šlo.

Zakaj danes pisati o nekem obrobnem dogodku? Zakaj danes pogrevati "osebne travme"? Zakaj danes na dan vleči zgodovino, ki za vsakogar lahko marsikaj pove in izpove? Zakaj danes to žalostno kranjsko zgodbo pogrevati? Zato.

Ja, zato. Odstop AB bi bil za marsikoga (in žal tudi je) priložnost za škodoželjnost. Za privoščljivost. Za naslajanje. Napaka: to je zgodba o nas, o vseh nas. Ki dovolimo, da se nam dogajajo zgodbe, ki se jih potem sramujemo. Ki kažemo s prstom na politike, češ kakšni so (nesposobni, koruptivni ipd.) - sami pa še na volitve ne gremo. Zgodba AB z njeno nogometno in še kakšno zgodovino (tako kot jo je politično "izumil" župan najlepšega mesta na svetu, jo je posredno pokopal - ona pa njega) je naše ogledalo. Zato ni treba ploskati. Še manj se je treba veseliti padca ženske, ki bi v zgodovini tega mesta lahko bila zapisana kot najbolj vplivna, z najboljšo možno kariero. Morda pa še bo?

Primer AB je dogodek leta 2014. Je najboljša slika Slovenije. Je preslikava naših odnosov. In spotikali smo jo tu, da bi padla tam kjer je politična kuhinja doma. Kjer so intrige podlaga vsega. Kjer politike v parlamentu dokazano podkupujejo. Torej? A vse skupaj močno spominja na Kranj kjer smo nekoč dovolili, da nam je politika "naredila" župana, ga spravila na stolček, se mu odrekla, ga zopet privlekla, ustoličila in - podprla. Ja, naši Branko Grims in tisti Lojz Potočnik in tisti Stane Boštjančič (če naštejem le dolgoletne lokalne politike) so to omogočili in nekateri še omogočajo. In mirno požrejo, da nas vodi nekdo, ki dejansko živi drugod, v Kranj pa prihaja po plačo in ugodnosti. Ne, ne AB ni nastala sama po sebi, prav lepo in prav je, da je Kranjčanka (vsaj priseljena kot bi rekli staroselci). Le malo kam bi sodila tako, kot sodi med nas. Zato ni treba škodoželjnih nasmehov, ker se smejemo sebi.