To, da župan (oprostite: bivši) ni javnosti povedal, da je že 22. septembra odstopil najbolj tesen sodelavec, govori dvoje. Briljantna kuvertirana poteza bivšega policista mu je omogočala naslednje: če zmaga pravi župan, ostanem - če zmaga napačni župan, sem odstopil. Ali pa je direktor uprave preprosto že imel vsega dovolj in je res odstopil? Mitja Herak je prestal bitko s Kristijanom Gnilšakom, to je dejstvo. Mohor Bogataj pa je bil vsekakor "ujetnik" ozkega kroga ljudi in širokih, razvejanih interesov. Vsekakor je bila možna matematika tudi v tem, da kuvertiran odstop ne vpliva na volitve. Kjer je vplivalo bistveno bolj novačenje volivcev s čevapčiči in skrivalnica z Brankom Grimsom. Ali pa je bil Mitja Herak vnaprej žrtvovan s kakšnim dogovorom, da bo po volitvah direktor drug človek. No, zdaj zanesljivo bo...Na občini nismo zasledili potokov solza, prej privoščljive nasmehe in komentarje v smislu "iz Tržiča še veter ni dober, kaj šele..." Ampak, roko na srce in nekako s strani: direktor je bil profesionalec, ni se pustil sprovocirati, bil je oster in tako naprej. S policije je prišel na občino in to mu je ostalo. Zdaj bo uradnik na občini? Morda odgovoren za varnost, protokol, vozni park? Kajti občinski šofer bo zdaj lahko sproščeno in po pravici povedal, koliko davkoplačevalskega denarja je šlo za prevoze v vas pod Stolom...

Ja, okostnjaki bodo padali iz omar. Tudi iz omare Bojana Homana, ki je pred volitvami še telefonaril, zdaj pa ga čaka konec revizije in postopkov o tem, kako je služil s pogodbo o mediaciji (izvensodne poravnave), ki jih je sam izvajal in sam odrejal plačila zanje na občini. In kar je še takih peripetij iz arzenala prejšnje oblasti. Pa seveda volitve na Trsteniku kjer mora svoje reči mestni svet. In dimnikarjeva odškodnina in tako dalje in naprej. Pa sporna poravnava bo zanimiva, ker bo na sodišču jasno, kam je šlo 600 naših jurjev. Okostnjaki bodo padali, o tem ni dvoma.

Trik Heraka in Bogataja z odstopom morda daje slutiti razpoke v oblasti, ki je svoj vrh doživela pač z leskovačkim žarom Milana Podgorška. Zmagati volitve brez programa, brez pojavljanja med novinarji, mediji, volivci? Nikdar ne odgovoriti, kdo te podpira in pisati smešnice na spletni strani? Ne, ni šlo. In upajmo, da nikoli ne bo šlo tudi v prihodnje. Mohor je na koncu odigral konja na C2, potezo zapečatil v kuverti in čakal na konjevo in svojo usodo. Šah mat!